avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită schimbarea proprietarului unei creante din 3 in 3 ani, ...
Discuție deschisă în Executare silită

schimbarea proprietarului unei creante din 3 in 3 ani, intrerupe prescrierea?

In 1999 am luat o tzeapa de la un tip ce s-a prefacut ca vrea asociere pe firma, in fapt fiind camatar mascat. Din 2002, in urma unei hotarari, creanta a fost validata si debitorul si-a exercitat toate drepturile pentru executare silita nereusind nimic din motive materiale. In 2005 s-a terminat. A mai existat un proces terminat in 2007, fara efecte. Din 3 in 3 ani schimba proprietarul, considerand ca de la data schimbarii titularului creantei prin vanzare-cumparare notariala, cu anuntarea acestei modificari printr-o notificare, porneste un nou termen de 3 ani. Cum imi dau seama daca creanta este prescrisa sau nu? In acest moment a dat o procura unui membru al unui renumit clan, specializat in asa ceva, prin care, "creditorul" se angajeaza sa ii cedeze 70%, (teoretic 3500 dolari transformati in lei, echivaleaza la ei cu peste 500 milioane lei vechi), urmand ca pana in februarie, inainte de a expira cei 3 ani de la ultima schimbare de titular, sa schimbe iarasi titularul creantei prin contract de vanzare-cumparare. Notificarea prin care anunta ca s-a schimbat proprietarul, intrerupe prescriptia, sau? Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
georgetta9, utilizator
Cel mai recent răspuns: georgetta9 , utilizator 12:49, 17 Ianuarie 2013
Creditorul dvs este persoana juridica?
Prescriptia incepe sa curga de la data cand obligatia devine exigibila si debitorul trebuia astfel s-o execute. Cesionarea unei creante nu intrerupe curgerea prescriptiei, de altfel nu este reglementata ca fiind un caz de intrerupere a prescriptiei (art. 2537 Cod civil).
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
este persoana fizica
Nu are nici un fel de relevanta ca este persoana fizica sau juridica, prescriptia curge la fel.
mai este ceva care ma sperie: prin 2004 - 2005 am facut plangere penala impotriva celor care ne amenintau viata.,.., de care si uitasem deoarece nu am primit nici un raspuns. Astazi, debitorul, mi-a spus la telefon ca raspunsul a fost emis prin 2010 cu NUP, si ...ciudat e... ca a fost formulat cam imediat dupa data la care s-a facut noua cesiune de creanta, , astfel incat apare in raspuns informatia despre noua cesiune cat si despre existenta faptului ca am fost notificata despre aceasta schimbare, (precum si pt suma), cu mentiunea ca nu este prescrisa creanta, conform notificarilor.

Are putere un astfel de raspuns la o plangere penala inaintata de mine? raspunsul formulat parca ar fi fost facut la dictare, desi subiectul la care facusem eu plangerea se referea la fapte petrecute cu ceva vreme in urma...

Sa cred ca mi-am facut rau cu mana mea?

sau notificarile prin care ma anunta ca s-a schimbat proprietarul au efect de intrerupere a prescrierii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
georgetta9, utilizator

Alte discuții în legătură

Corespondența prin e-mail poate întrerupe prescripția? am răspuns în acest mod unor recuperatori de creanțe biancca biancca Buna ziua. Transmiterea unor adrese pe email catre recupetatori de debite prin care am specificat ca dreptul de a solicita executarea silita este prescris, ... (vezi toată discuția)
Cesiune credit biancca biancca Buna ziua. As dori niste lamuriri legate de cesiunea de credit. In 2014 a fost cesionat creditul de catre Kruk in favoarea Secapital apoi in 2017 a fost ... (vezi toată discuția)
Executare silita marusca marusca Ma aflu in urmatoarea situatie.In 2004 am luat un credit de nevoi personale cu scadenta in 2007. Deoarece nu plateam ratele la timp in 2008 banca cesioneaza ... (vezi toată discuția)