avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren si constructie, 2 proprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren si constructie, 2 proprietari

Buna ziua,
Detin o casa in constructii si un teren,toate pe numele meu vanzare cumparare,toate actele in ordine, doar ca atunci cand am inceput constructia tata a asezat.o nu conform proiectului de casa ci putin cu un colt pe pamantul lui.eu din diverse motive nu ne mai intelegem si am hotarat sa vand tot si sa ma mut de acolo,el nu este de acord sa vand si imi spune ca ma da in judecata ca am construit casa pe pamantul lui,fiind vorba doar de un colt care intra pe terenul lui.
Casa fiind de el asezata asa, ca vroia sa vina dreapta la drum iar conform proiectului de casa nu era cum vroia el.
Intrebarea mea este,pot sa vand casa fara probleme.....
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mifr2003 , utilizator 19:04, 6 Ianuarie 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
adica ati construit si pe o parcela cadastrala ce nu va apartine
este tulburare de posesie adica va poate formula plangere penala si daca se tine pe pozitie putefi fi obligat sa demolati si sa eliberati terenul si eventual si amenda penala..
asa ca adoptati colaborare pasnica ca e ilegal ce ati facut.
precizez ca vila este contruita de el dar cu banii mei,ce as putea sa fac ca sa o vand
Atentie mare la ce a zis domnul Romeo Valentin. Trebuie sa reusiti sa dovediti ca el a construit-o. Cu poze, martori... Daca reusiti va fi sigur un proces interesant la care nu cred ca va poate da cineva un sfat. Tatal dumneavoastra a construit partial pe terenul sau cu banii dumneavoastra o casa si acum va da in judecata pentru ca a construit-o?! E o chestie f.f. ciudata.
Nu are ce sa va faca in penal. Dumneavoastra, indiferent de situatie, sunteti constructor de buna credinta si intervine accesiunea imobiliara, daca o mica parte din imobilul dvs. este construit pe terenul lui. Intrebari: casa este finalizata, cu proces-verbal de finalizare a lucrarilor? Cine este trecut ca martor din partea dvs. pe acest proces-verbal? Dar la începutul lucrarilor, când trebuia facut un alt proces verbal la care sa asiste cineva din partea Primariei, pentru a veghea la faptul ca imobilul se ridica exact pe locul trecut in autorizatia de construire, unde se prevad, de asemenea, distantele fata de terenurile vecine etc.?
Este de discutat, apoi, ce trebuie facut, intrucat imobilul, pt. a fi vandut are nevoie de cadastru, unde se trece si pozitia casei! Iar pt. a se ajunge la cadastru este nevoie de acel proces-verbal de finalizare a lucrarilor... Când ati obtinut autorizatia de constructie si care este termenul de finalizare a lucrarilor? Atentie la acest termen!
romeovalentin a scris:

adica ati construit si pe o parcela cadastrala ce nu va apartine
este tulburare de posesie adica va poate formula plangere penala si daca se tine pe pozitie putefi fi obligat sa demolati si sa eliberati terenul si eventual si amenda penala..
asa ca adoptati colaborare pasnica ca e ilegal ce ati facut.


Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
mifr2003, utilizator
Noul Cod Civil reglementează şi situaţia în care cu ocazia executării unor lucrări pe terenul propriu, cu materialele proprii se depaşeşte hotarul încalcându-se terenul proprietatea altuia, deosebind şi aici între autorul de buna credinţă şi cel de rea-credinţă. Astfel, în art. 587, alin. 1 noul Cod Civil se precizează că în cazul lucrării cu caracter durabil realizate cu bună credinţă parţial asupra imobilului autorului şi parţial pe terenul proprietarului vecin, acesta din urmă poate cere înscrierea într-o nouă carte funciară a unui drept de coproprietate al vecinilor asupra imobilului rezultat, incluzând terenul aferent, în raport cu valoarea contribuţiei fiecăruia. Conform alin. 2 al aceluiaşi articol, dacă lucrarea a fost realizată cu rea-credinţă, proprietarul terenului vecin poate opta între ridicarea lucrării de pe teren, cu obligarea autorului acesteia la plata de daune-interese, dacă este cazul, ori a cere înscrierea în cartea funciară a unui drept de coproprietate al vecinilor. La stabilirea cotelor-parţi, se va ţine seama de valoarea terenului proprietarului vecin şi de jumatate din valoarea contribuţiei autorului lucrării. Alin. 3 al art. 587 stabileşte şi regula potrivit căruia în caz de neîntelegere între părţi, instanţa de judecată va stabili valoarea contribuţiei ficăreia la imobilul rezultat, respectiv a cotelor-părţi din dreptul de proprietate.
ATENTIE si la prevederile Art. 586 NCC
Buna-credinţă a autorului lucrării
(1) Autorul lucrării este de bună-credinţă dacă se întemeiază fie pe cuprinsul cărţii funciare în care, la data realizării lucrării, era înscris ca proprietar al imobilului, fie pe un mod de dobândire nesupus înscrierii în cartea funciară, dacă, în ambele cazuri, nu rezulta din cartea funciară şi nu a cunoscut pe nicio altă cale viciul titlului său.
(2) Cu toate acestea, nu poate invoca bună-credinţă cel care construieşte în lipsa sau cu nerespectarea autorizaţiilor cerute de lege.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile şi autorului lucrării care se întemeiază pe un drept de superficie sau pe orice alt drept care, potrivit legii, îi permite, realizând o lucrare asupra imobilului altuia, să devină proprietarul acesteia.
Deci, trebuie sa demonstrati ca tatal este cel care a construit pana la un anumit moment dat... iar dvs. nu ati cunoscut faptul ca nu a respectat autorizatia de construire.
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
mifr2003, utilizator

Alte discuții în legătură

Procesul verbal de receptie = act de proprietate? Crinel Crinel La finalizarea unei constructii in baza autorizatiei de construire, procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor intocmit de primarie tine loc de act ... (vezi toată discuția)
Se poate obtine cf pentru un apartament dintr-un imobil nou fara autorizatie de construire? PaulD91 PaulD91 Doresc sa cumpar un apartament intr-o zona centrala a unui oras. Constructia este 95% finalizata. Apartamentele inca nu au CF, dar constructorul spune ca ... (vezi toată discuția)
Intabulare constructie noua Vlad2013 Vlad2013 Buna ziua , Am construit in 2011 o casa , cu Autorizatie de constructie , proiect si toate actele in regula . Am, colaborat cu Inspectoratul ... (vezi toată discuția)