avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se pot cumula perioadele lucrate în grupa I de muncã ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se pot cumula perioadele lucrate în grupa I de muncã și în condiții speciale în vederea reducerii vârstei standard de pensionare?

conform modificarii se adauga la art. 55 (1) lit a lit a1 care are urmatoarea precizare: la 6 ani impliniti de cotizare in grupa I se reduce varsta standar de pensionare cu 3 ani, cu exceptia celor realizate in activitati care sunt incadrate in conditii speciale.
Intrebarea este: daca am lucrat 5 ani in grupa I si apoi m-am angajat in CSG care face parte din conditii speciale, se aduna perioadele? adica 5,6 + 21,7= 27,2 ani, adica bebeficiez de 13 ani re reducere?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:00, 31 Decembrie 2013
Nu
Ultima modificare: Luni, 30 Decembrie 2013
ciobanu_dan155, utilizator
daca la anii lucrati in gr1,reducerea este de 6luni la fiecare an,iar pentru anii lucrati in conditii speciale este tot de 6luni la an atunci acesti ani nu se pot aduna? stima!
Perioada lucrată în grupa I de muncă nu se adună cu perioada lucrată în condiții speciale pentru că Legea nr. 263/2010 prevede că reducerile vârstei standard de pensionare se fac separat, pentru fiecare perioadă. Dacă legea nu prevede ceea ce doriți dvs. să prevadă, ba chiar conține o prevedere care exclude cumulul perioadelor, este evident că nu putem să facem altceva decât ceea ce prevede legea.

Dacă legiuitorul ar fi vrut să existe o singură reducere a vârstei standard pentru perioadele lucrate în grupa I și în condiții speciale, în lege ar fi existat următoarea dispoziție: ”Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:

t) conform tabelului nr. x, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă și în condiţii speciale de muncă”.

Am modificat, mai sus, art. 55 din Legea nr. 263/2010 ca să vedeți cum ar fi trebuit să arate dispoziția legală pentru ca perioadele să se cumuleze. Dar cum ea nu are acest conținut, înseamnă că, respectând art. 55 din Legea nr. 263/2010, se aplică reducerea pentru fiecare perioadă, apoi se cumulează reducerile în condițiile art. 60 din Legea nr. 263/2010. Concluzionând, în vederea reducerii vârstei standard de pensionare nu se cumulează perioadele, ci se cumulează reducerile.
Ultima modificare: Marți, 31 Decembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa speciala cumulata cu a 2a? silvia99 silvia99 va rog frumos, in vederea reducerii varstei de pensionare, grupa speciala de munca se cumuleaza cu grupa a 2-a? daca da, care e textul de lege? mii de ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare pentru perioadele lucrate in grupa i de munca si in conditii speciale mpetrea2000 mpetrea2000 Anterior datei de 1.04.2001 am lucrat in grupa I cu 75%.Dupa aceasta data am beneficiat de conditii speciale.Ma puteti lamuri cum se face reducerea varsteide ... (vezi toată discuția)
Cumul reducere varsta grupele i si ii de munca. eagle_free eagle_free Buna ziua. As dori si eu o lamurire vis-a-vis de cumularea reducerii varstei standard de pensionare. Pe site-ul unei case de pensii am gasit urmatoarele ... (vezi toată discuția)