avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Bilet de avion (Delta Airlines & KLM)
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Bilet de avion (Delta Airlines & KLM)

Buna ziua/seara tuturor,

M-am decis ca anul acesta sa imi petrec sarbatorile de iarna la 30 grade si mai exact in Filipine. De ce tocmai acolo ? Motivul ar fi unul simplu. Sunt cu cineva de acolo intr-o relatie iar amandoi lucram pentru aceeasi companie,Carnival Cruise Line. Ea si-a incheiat contractul in 2 noiembrie, iar eu in 7 decembrie. In tot acest interval de timp de cand ea sa debarcat si pana la data la care eu urmam sa ma debarchez mi-am cumparat biletele de avion de la 2 agentii cu care compania noastra lucra in trecut, de ce spun in trecut, pentru ca acum compania pune la dispozitie biletele de avion pentru angajati, iar daca ai o alta destinatie sau preferi sa zbori cu o companie de zbor anume atunci ai optiunea de a iti procura biletul de avion ca la sfarsitul contractului compania noastra sa iti returneze banii pe bilet, bine-nteles nu cat ai platit tu , ci la pretul pe care il au ei la aceea data. Eu mi-am cumparat biletele de avion dupa cum urmeaza :
1. Houston (Florida - USA) - Manila (Philippines) - agentia Griffin Agency (zbor Delta Airlines)
2. Manila (Philippines) - Bucuresti - agentia Suncana Travel. (zbor KLM)
Toate bune si frumoase dupa o calatorie destul de obositoare de aproape 2 zile, cu cel putin 20h de stat numai in avion, ajung in Fillipine la miezul noptii si ce patesc. La ghiseul de imigrari imi spune ca avem o problema. Pasaportul meu era valabil mai putin de 6 luni de zile (avem 5 luni pana la data expirarii) si ca nu pot intra in tara. M-au dus la biroul central de imigrari au chemat un reprezentant de la Delta Airlines si mi se spune ca la ora 5 dimineata un alt reprezentant de la Delta Airline va veni pentru a imi pune la dispozitie ticketul de reintoarcere si ca pana atunci trebuie sa raman in aeroport escortat de un agent de paza. Incerc sa discut cu cei de la imigrari, le dovedesc ca am biletul de intoarcere, bilet pe care mi-a fost luat apoi de agentul de la Delta Airlines, le spun ca vreau doar sa imi petrec sarbatorile cu cei dragi si ca intr-o o luna trebuie sa ma reintorc pentru a imi reinoi pasaportul asta pentru ca trebuia sa ma intorc in Sua. Fara nici un rezultat, am contactat persoana respectiva cu care sunt intr-o relatie, ea a incercat din toate puterile sa ma ajute, intr-un final reusise dar mai trebuia sa primeasca semnatura de la Comisarul sef de la imigrari, timp intre care eu asteptam in aeroport si incercam sa iau legatura cu Ambasa Romaniei pentru a gasi o solutie. Cei de la ambasada noastra mi-au spus ca stiau de mine au fost informati doar ca stiau ca deja eu eram deja in avion. Le-am spus, da, trebuia sa vina un reprezentant de la Delta Airlines la ora 5 dimineata ca sa imi aduca biletul de reintoarcere, este ora 4 dupa-amiaza, sunt pazit de un agent de la securitate, si nu stiu ce se intampla, nimeni nu vine sa imi spuna plec sau raman. Intr-un final la ora 7 seara agentul de securitate care statea cu mine imi spune ca trebuie sa mergem spre poarta de imbarcare. Ajung in avion si ce credeti ca observ, biletul cu care trebuia eu sa ma reintorc dupa sarbatori ia fost modificata de imbarcare, adica din 13 ianuarie cand trebuia sa ma reintorc in 10 decembrie si avand acelasi companie de zbor, aceeasi ora, aceleasi aeroporturi, Manila - Taipei - Amsterdam - Bucuresti. De atunci si pana in prezent, am contactat delta airlines si nu am primit nici un raspuns din partea lor, plus de asta vestea ceea buna este ca nu am fost pus pe lista neagra, adica ma pot reintoarce in filipine oricand doresc si ca Delta Airlines a fost amendata cu 1500 $ pentru faptul ca mi-a permis sa ma imbarc stiind conditiile statului filipinez.
Acum intrebarile mele sunt urmatoarele :
1. Banii pe care i-am pierdut pe biletele de avion, acestia poti fi recuperati ?
2. Unde pot face o sesizare sau catre cine ma indrumati spre un astfel de caz ?
3. Ce recomandari imi puteti oferi in acest caz ?

PS. Compania la care lucrez, Carnival Cruise Line, mi-a returnat banii pe primul bilet de avion, Houstan - Manila, iar pentru cel de al-2-lea nu, de ce ? pentru ca acel bilet este un drum personal. In baza de date a companiei arata ca destinatia mea finala este Manila si nu Bucuresti, mai exact ca sa intelegeti, eu in mod normal ar fi trebuit sa ajung in Romania asta dupa pasaport si ca sunt cetatean roman, dar la inceputul contractului am optat ca destinatia mea finala sa fie schimbata si ca voi ramane in filipine.
Ultima modificare: Marți, 31 Decembrie 2013
ContSters309037, utilizator
Toate problemele par a porni de la agentiile de la care ati achizitionat biletele. Acestea trebuiau sa va informeze asupra conditiilor de calatorie si intrare in Filipine.
Compania aviatica nu vad ce vina sa aiba in toata aventura asta, ai bilet, te urci in avion, nu ai, nu te urci. Numai in conditiile in care DA este obligata sa verifice valabilitatea pasapoartelor pasagerilor (in sensul "minim 6 luni pana la expirare") atunci se poate lua in discutie vinovatia companiei aviatice.
Banii pe biletele de avion nu cred ca mai pot fi recuperati decat eventual in conditiile in care puteti dovedi ca nu ati fost informat despre conditiile de calatorie si intrare in tara de destinatie.
Sesizare ati putea depune la o autoritate similara ANPC din USA sau o autoritate care supravegheaza agentiile de turism.
O parte din vina o purtati si dvs. deoarece nu v-ati informat temeinic despre conditiile de intrare in Filipine.
Ultima modificare: Marți, 31 Decembrie 2013
cyan, moderator
Nici macar nu am citit tot,doar pana la:pasaport 6 luni .....
Nu aveti nicio sansa,este absurd sa cereti banii inapoi pentru ca vina este a d-voastra.
Cel mai bizar lucru mi se pare cand d-voastra credeti ca numai Filipine procedeaza asa,nu ,se procedeaza global.(ma pot reintoarce in filipine oricand doresc si ca Delta Airlines a fost amendata cu 1500 $ pentru faptul ca mi-a permis sa ma imbarc stiind conditiile statului filipinez)m-ati facut sa zambesac,in toate tarile din lume se procedeaza asa,adica nu aveti voie cu un pasaport care se expira in 6 luni.
D=voastra sunteti cetatean roman,si datorita cetateniei sunteti obligat sa va intoarceti in tara de RESEDINTA,ptr ca nu aveti permis de sedere,viza de munca terminandu-se in 7 dec,de aceea nu ati primit banii inapoi decat pentru dus.
in toate tarile din lume se procedeaza asa,adica nu aveti voie cu un pasaport care se expira in 6 luni.

Asta e o afirmatie eronata, insa intr-adevar, cei ce calatoresc trebuie sa se intereseze despre conditiile de calatorie.
Nu inteleg de ce v-a modificat data de imbarcare..
gi-jane2 a scris:

in toate tarile din lume se procedeaza asa,adica nu aveti voie cu un pasaport care se expira in 6 luni.

Asta e o afirmatie eronata, insa intr-adevar, cei ce calatoresc trebuie sa se intereseze despre conditiile de calatorie.



Nu stiu daca si in Burkina Faso este valabila dar, in cate tari am calatorit eu, aceasta conditie exista. Probabil dvs. ati gasit vreuna care te admite pana in ziua expirarii pasaportului. :)
Gabriela19722 a precizat foarte bine, este o conditie fireasca, elementara, ne place sa calatorim in toata lumea dar nu avem cunostinte elementare de legislatie. Am si eu un amic, care au "vizitat" Dulles International Airport din Washington DC..., asa ca forumistul in cauza nu este unicat.
dar nu avem cunostinte elementare de legislatie


Daca nu aveti, nicio problema, inainte de a calatori va uitati pe site-ul MAE si veti afla conditiile de calatorie pt tara respectiva.
Sa zicem ca azi veti merge in Cipru, cautati pe site si vedeti ca :
"Intrarea în Cipru este permisă pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate în curs de valabilitate"
Mai incercati si altele unde e necesar sa aveti pasaport valabil, iar acesta e valabil pana in ultima zi- Austria , Belarus, Germania, Franta, Italia, Norvegia, Brazilia, Georgia sunt mai la indemana decat "Burkina Faso"
Daca doriti sa intrati in Liban, pasaportul trebuie sa fie valabil minim 3 luni,
De asemenea sunt multe care pun conditia ca pasaportul sa mai fie valabil inca cel putin 6 luni de la intrarea pe teritoriul lor, dar asta nu inseamna sa extindem si sa afirmam ca e valabil pt toate tarile din lume,
Ramane sa apreciati dvs daca ati avut motiv pt a ma ironiza :giggle:






Ultima modificare: Vineri, 3 Ianuarie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Bilet de avion anulat Ianko33 Ianko33 Buna , Am și eu o întrebare deoarece mi sa anulat returul pe un bilet de avion tur-retur. Am plecat din Budapesta către Cebu , am zburat cu doua compani ... (vezi toată discuția)
Document expirat Roxdia Roxdia Sunt in Italia, as dori sa plec in România. Menționez că am buletinul expirat si pasaport nu am deloc. Titlul decalatorie îl pot lua după ce i-au bilete ... (vezi toată discuția)
Titlu de călătorie pentru deplasarea cu avionul Nelio Nelio In baza unui titlu de călătorie emis de consulatul din Milano, de poate călători cu avionul? (vezi toată discuția)