am pfa deschis din nov.2012 in domeniul invatamantului si as avea cateva intrebari.
1)ce poate intra la cheltuieli deductibile?
2)contributia la pensie este obligatorie(nu sunt angajata)?cineva cu intreprindere individuala nu plateste(nu este angajat),m-a sfatuit sa fac acelasi lucru ,ca nu este obligatoriu.
3)cand am infiintat pfa-ul si am intrebat ce documente imi trebuie pt.a-mi desfasura activitatea legal mi s-a spus doar de chitantier,facturier ,stampila si registrul unic de control,nimic mai mult.Acum aflu de pe acest forum si de alte registre, poate cineva sa-mi spuna clar ce-mi mai trebuie.
Trebuia sa depuneti la infiintare si declaratia 600 cu venitul lunar asigurat care e diferit de venitul estimat declarat in D220. In decembrie de exemplu, venitul minim asigurat era de 778 lei si rezulta o contributie lunara la pensie de 244 lei.
Doar daca aveti si un alt contract de munca valabil nu trebuie sa platiti contributie la pensie.
Pe langa acelea, ca registre va trebuie registrul jurnal de incasari si plati in care faceti inregistrarile la ce venituri incasati si la ce plati faceti pe pfa.
Si registrul inventar in care inregistrati bunurile din patrimoniul pfa de natura mijloacelor fixe si a obiectelor de inventar, la data din documentele de achizitie si atunci cand le vindeti sau le dati la casare.
Poate ca legat de cheltuieli, ar trebui sa spuneti concret ce cheltuieli aveti. In general, aveti in art. 48 din codul fiscal care enumera tipurile de cheltuieli deductibile total sau partial.