avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna sau cum sa o numesc?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna sau cum sa o numesc?

Buna seara. As vrea sa stiu in codul muncii si mai exact la care lege sau daca exista o lege prin care codul muncii obliga daca pot spune asa o societate comerciala sa ii plateasca o suma de bani, diurna mai exact pentru depasarile in strainatate ore lucrate pe timp de noapte sau cu cat se plateste o ora suplimentara efectuata in strainatate dar angajat la o firma romana. Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Joi, 2 Ianuarie 2014
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:32, 3 Ianuarie 2014
Gasiti lamuriri in Hotărârea Guvernului nr. 518/1995 cu modificarile ulterioare (care se aplica in cazul societatilor comerciale private doar daca aveti astfel de prevederi si in c.i.m, CCM sau Statut) si in art.44 alin.2 din Codul Muncii.
Buna ziua,

In Codul muncii si in HG 518/1995.

Legislatia in vigoare prevede ca salariatii au dreptul pe durata delegarii/detasarii la plata unei sume de bani denumita diurna sau indemnizatie de delegare/detasare. Aceasta suma de bani are rolul de a compensa cheltuielile suplimentare de hrana si intretinere prilejuite de delegarea/detasarea salariatului. In Codul muncii este utilizat termenul de indemnizatie de delegare/detasare, in timp ce, in HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar este folosit termenul de diurna.

In cuprinsul HG 518/1995 la art. 5 alin. (1) este stabilit in mod expres scopul pentru care se acorda diurna personalului trimis in strainatate, respectiv de acoperire a cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea.

Potrivit dispozitiilor art. 44 alin. (2) din Codul muncii republicat salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

In domeniul privat diurna se stabileste prin negociere individuala sau colectiva.

Suma acordata salariatilor sub forma diurnei este este deductibila fiscal in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, asa cum prevede art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal. Actul normativ care reglementeaza conditiile de acordare si cuantumul minim al diurnei cuvenite personalului din institutiile publice este HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
@ puprazvan

1. Pe durata delegării, respectiv a detaşării, salariatul îşi păstrează funcţia şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă. Astfel, timpul de munca pe durata delegatiei este cel mentionat in c.i.m. .
Pe durata delegatiei , in afara de salariul, salariatul mai are dreptul la diurna/zi. Numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detaşare se socoteşte de la data şi ora plecării până la data şi ora înapoierii mijlocului de transport din şi în localitatea unde îşi are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detaşare.

2. Studiu de caz: Programul de munca si timpul de lucru in delegatie
[ link extern ]

3. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Multumesc pentru raspunsuri. Daca in CIM nu a fost trecuta aceasta diurna am cum sa ma judec cu firma respectiva pentru acei bani? Am semnat dispozitii de plata dar in alb si statul de plata nu. Societatea sustine ca nu merit acei bani in dispozitiile de plata semnate anterior apar acei bani dar in CIM nu ar trebui sa apara? Ce ma sfatuiti sa fac?
Nu conteaza daca in c.i.m. nu a fost prevazuta valoarea diurnei.
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

In general, se merg pe valorile prevazute pentru diurna din sectorul bugetar.

In speta, puteti sa depuneti o sesizare la ITM si/sau sa promovati o actiune in instanta si/sau sa apelati la procedura medierii.

Alte discuții în legătură

Diurne sorinaabos sorinaabos Ce trebuie sa contina o decizie pentru acordarea de diurne? (vezi toată discuția)
Diurna externa VIRGIL31 VIRGIL31 Buna ziua. Am si eu o nelamuriere. In cazul in care un salariat cu CIM incheiat in Romania, din transporturi, cu functia de sofer, lucreaza in afara tarii, in ... (vezi toată discuția)
Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)