avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DIURNA EXTERNA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DIURNA EXTERNA

Buna ziua. Am si eu o nelamuriere. In cazul in care un salariat cu CIM incheiat in Romania, din transporturi, cu functia de sofer, lucreaza in afara tarii, in Uniunea Europeana, iar la CIM el nu are un act aditional in ceea ce priveste diurna, angajatorul nu este obligat sa-i plateasca nici un ban sub concept de diurna???? Sau mai exact, plata diurnei pentru detasarea in strainatate ,in acest caz, este obligatorie? Daca da, in baza carei legi? Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2016
VIRGIL31, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:18, 16 Martie 2016
Diurna nu trebuie mentionata in c.i.m., ea se acorda in baza actelor normative existente sau a prevederilor din ccm aplicabil sau din reg.intern al angajatorului.

Art. 44. C.mun.
....
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

art.46 C.mun.
...
(4) Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

In general, marea majoritate a angajatoril ordin sectorul privat acorda diurnele prevazute in HG 1860/2006 si HG 518/1995 aplicabile sectorului bugetar.
Buna seara,
Consider ca diurna trebuie prevazuta expres in CIM, in cazul dvs, indiferent daca se acorda diferit de la un angajat la altul ori firma nu are incheiat un CCM.
HG stabileste diurna minima, iar Codul fiscal plafonul maxim al diurnei neimpozabile. Angajatorul trebuie sa stabileasca in mod concret suma pe care o acorda salariatului delegat, conf art 18 CM.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2016
Florin Cioca, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bbaza legala acordare diurna sc gerom trans sa sc gerom trans sa Buna ziua, Trebuie sa fac act aditional la CIM cu privire la acordarea diurnei interne si externe pentru anumiti salariati si nu sunt sigura care este baza ... (vezi toată discuția)
Plata diurna sztrelicia sztrelicia Va rog sa ma lamuriti in legatura cu acordarea diurnei in cazul deplasarii mele in delegatie in diferite puncte ale tarii pentru mai multe zile sau saptamani. ... (vezi toată discuția)
Diurne sorinaabos sorinaabos Ce trebuie sa contina o decizie pentru acordarea de diurne? (vezi toată discuția)