avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bbaza legala acordare diurna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bbaza legala acordare diurna

Buna ziua,

Trebuie sa fac act aditional la CIM cu privire la acordarea diurnei interne si externe pentru anumiti salariati si nu sunt sigura care este baza legala .
As dori sa -mi precizati daca se poate legile in baza carora pot face aceasta modificare la CIM

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 25 Octombrie 2013
Acordarea cheltuielilor de transport si cazare, precum si a indemnizatiei de delegare sau de detasare de catre un angajator trebuie sa fie prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

art,41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Conf art 44 alin 2 CM salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Prin lege se stabileste diurna pentru personalul din institutiile publice (art 9 HG 1860/2006) dar si care este diurna maxima admisa la deductibilitatea cheltuielilor, adica de 2.5 ori diurna legala (art 55 alin 2 lit i Cod fisc). Pentru diurna externa consultati prev art 7 si 8 din HG 518/1995.
Dvs puteti stabili prin CCM la nivel de societate sau prin acte aditionale la CIM, nivelul diurnei pe care il acordati salariatiilor.
Legea este aplicabila secorului bugetar si nu sectorului privat in ceea ce priveste acordarea diurnei.

Iar diurna in sectoru privat se poate stabili prin ccm aplicabil si/sau prin Reg.intern, conform art.242 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna externa VIRGIL31 VIRGIL31 Buna ziua. Am si eu o nelamuriere. In cazul in care un salariat cu CIM incheiat in Romania, din transporturi, cu functia de sofer, lucreaza in afara tarii, in ... (vezi toată discuția)
Plata diurna sztrelicia sztrelicia Va rog sa ma lamuriti in legatura cu acordarea diurnei in cazul deplasarii mele in delegatie in diferite puncte ale tarii pentru mai multe zile sau saptamani. ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de delegare nyusziful nyusziful Buna seara, As avea urmatoarea nelamurire legata de delegare si diurna (indemnizatie de delegare) in tara a unui salariat. Asadar, care este nivelul minim ... (vezi toată discuția)