avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Inscriere in clasa a V-a, conditionare continuare ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Inscriere in clasa a V-a, conditionare continuare studii

buna ziua.
pentru inscrierea unui copil in clasa a V-a la un colegiu (din brasov) se cere semnarea unui parteneriat in care apare o clauza de incetare a contractului in situatia in care media generala sau la diverse materii (matematica, romana) este mai mica de 8. Este legala o astfel de clauza?
(ex. Prezentul acord încetează de drept în următoarele cazuri:
a) în cazul în care părintele semnatar decade din drepturile părinteşti, urmând a se încheia un nou
contract cu celălalt părinte al elevului sau cu reprezentantul legal al acestuia;
b) în cazul transferului elevului la altă unitate de învăţământ( sancţiunile primite în cursul frecventării
şcolii noastre rămân în vigoare) ;
c) în situaţia încetării activităţii unităţii de învăţământ:
d) în următoarele situaţii:
- media generală, la finalul fiecărui an de învăţământ gimnazial : 8, 50 (opt şi 50%);
- media la purtare minim: 9,50 (nouă şi 50%);
- media la disciplinele: Matematică, Limba şi Literatura Română, în fiecare an de studiu este
8,00 (opt).
e) în alte cazuri prevăzute de lege.)

Acordul poate fi descarcat de la adresa [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 17:45, 6 Ianuarie 2014
Este legal. Daca va doriti excelenta, asumati-va responsabilitatile de parinte. nDocumentul este extras din ROFUIP, LEN, ROI, Contractul pentru invatamant din LEN. Ce vi se pare anormal? Ca excelenta nu se face cu elevi care nu pot? Ca se vor lua masuri in privinta elevilor indisciplinati? Asa ar fi ideal in orice scoala, nu numai in cele de excelenta.
elena138 a scris:

Este legal. Daca va doriti excelenta, asumati-va responsabilitatile de parinte. nDocumentul este extras din ROFUIP, LEN, ROI, Contractul pentru invatamant din LEN. Ce vi se pare anormal? Ca excelenta nu se face cu elevi care nu pot? Ca se vor lua masuri in privinta elevilor indisciplinati? Asa ar fi ideal in orice scoala, nu numai in cele de excelenta.


Raspunsul dvs. mi se pare si mie \"normal\", cu rezerva ca trebuie sa definim precis ce inseamna asta. Numai ca nu raspundeti la intrebarea forumistului: este legal?
Invocati niste reglementari, vag, folosind niste acronime, fara sa precizati relevanta acestora vizavi de dreptul la educatie, garantat de lege, al unui copil. Fiindca daca asociatia de proprietari din blocul meu ia hotararea, respectand procedura legala, ca de maine nici o persoana nu mai are voie sa locuiasca in bloc, daca nu vorbeste o engleza de Oxford, nu inseamna ca eu trebuie sa ma mut.
Repet, aveti deplina dreptate cand spuneti ca trebuie sa existe scoli in care sa scapam de anumite persoane, dar nu stiu daca legislatia noastra permite, atata timp cat cel care face legile la noi, Parlamentul Romaniei, este plin nu doar de sfertodocti, dar chiar de agramati.

P.S. Si ce parere aveti daca din comisia care imi evalueaza nivelul de engleza face parte si femeia de serviciu?
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Trebuie sa existe o corelatie intre fiecare dintre obligatiile avute de dvs si drepturile conferite prin contract.Exista si posibilitatea ca "scoala", daca doreste sa scape de un elev "incomod", chiar daca acesta are media peste 8,50, sa ii scada media la purtare ori sa aiba alte pretentii ce nu pot fi onorate la un moment dat de catre parinte, iar atunci elevul va suferi consecintele. In opinia mea, contractual trebuie analizat in integralitatea lui si nu doar in ce priveste cateva clause care nu convin uneia dintre parti. Aveti posibilitatea sa cereti in instanta anularea acelor clause care nu sunt conforme sau sunt considerate imorale, abusive (in special cele referitoare la exercitarea autoritatiia parintesti), caz in care trebuie facuta o actiune in instanta. Mai cereti parerea si unui specialist care sa analizeze contractual in totalitatea sa, raportat la legislatia in vigoare. success!
Dacă semnați un astfel de contract, va trebui să respectați toate clauzele existente, întrucât, contractul este legea părților.Presupun că este vorba despre o școală care dorește elevi performeri, sau de o clasă cu un anumit obiect de studiu? Astfel de clase există la multe școli din țară.este drept că nu am auzit până acum despre inserarea unor astfel de clauze în contractul de studii, ci doar de condiția promovării unui examen pentru a face parte dintr-o anumită clasă, așa numită ,, de elită,,.
Dvs. cunoașteți potențialul copilului dvs. În opinia mea, oricât de silitor ar f un elev, ar putea să nu țină pasul cu obținerea unor medii care să nu fie sub 8 sau 9.Nu știu în ce măsură contestarea unor astfel de clauze ar putea conduce la eliminarea lor.
Se tot zvoneste ca, salarizarea profesorilor să se facă după performanţă. Adică, nu numai gradaţia de merit să fie cea care diferenţiază salarizarea ci şi o salarizare iniţială făcută în funcţie de performanţele acestora.

Avand in vedere aceasta posibilitate, se pare ca, cei in cauza vor sa-si ia masuri de precautie.

Alte discuții în legătură

Drepturile elevului - exista sau nu ? draq4ever draq4ever Buna .Am tot cautat pe internet ,despre drepturile elevului insa nu am gasit nimic concret. Daca exista vreo lista cu drepturile elevului publicata pe internet ... (vezi toată discuția)
Profesor abuz in serviciu ioana19 ioana19 Buna ziua. Daca un porf,are boala pe mine,si pot demonstra ca din cauza aia imi da note mici,desi stiu si invat,multai bine decat restul,se face vinovat de ... (vezi toată discuția)
Bursa sociala situatie ..... victorp victorp Situatia economica a familiei ma indreptateste si imi permite sa solicit bursa sociala . Intrebarile mele sunt : - am doi copii la doua scoli diferite ... (vezi toată discuția)