avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Cum pot deveni notar ?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Cum pot deveni notar ?

Buna ziua as avea o intrebare legata de modul in care poti ajunge notar.Am inteles ca sunt 2 modalitati una de dobandire a calitatii de notar stagiar.Si o a 2 prin profesarea de 5 ani a unei profesii juridice.Pe mine varianta aceasta mar interesa.Daca am profesat 5 ani ca procuror sau judecator se poate deveni.Sau este la fel de greu ca sa ma exprim frumos ca si prin modul dobandirii calitatii de notar stagiar.Sau prin a 2 metoda se pune mai mult accentul pe competente si se poate alege in oras sa se deschida biroul?Sau vei fii reparatizat de obicei intr-un satuc daca nu ai "cunostintele" necesare/
Va multumesc

Cu stima
Eliade
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 20:24, 2 Ianuarie 2014
Poate dobandi calitatea de notar public si persoana care indeplineste cumultiv urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean al unui alt stat membru al Uniunii Europene, cetatean al unui stat apartinand Spatiului Economic European sau cetatean al Confederatiei Elvetiene si are domiciliul sau resedinta in Romania;
b) are capacitate deplina de exercitiu;
c) este licentiat in drept;
d) nu are antecedente penale rezultate ca urmare a savarsirii unei infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul ori a savarsirii cu intentie a unei alte infractiuni;
e) se bucura de o buna reputatie, constatata in conditiile stabilite prin statut;
f) cunoaste limba romana;
g) este apt din punct de vedere medical si psihologic pentru exercitarea functiei;
h) are cel putin 6 ani vechime intr-o functie de specialitate juridica si promoveaza concursul de admitere in functia de notar public organizat de Institutul Notarial Roman (INR).

Persoanele care doresc sa dobandeasca calitatea de notar public trebuie sa se inscrie la Camera in circumscriptia careia doresc sa isi desfasoare activitatea, pentru ocuparea unui post propus de respectiva Camera si cuprins in ordinul de actualizare emis de ministrul justitiei.
Institutul Notarial Roman organizeaza concursul de admitere la nivel national pentru persoanele inscrise din toate Camerele, la o data unica stabilita de presedintele Uniunii, in conditiile stabilite de regulamentul de organizare si functionare a concursului.
Concursul de admitere consta in doua probe scrise, respectiv una cu caracter teoretic si una cu caracter practic, din tematica de concurs. Media minima de promovare este 8,00, cu conditia ca fiecare proba din concurs sa obtina cel putin nota 7,00.
Presedintele concursului inainteaza, spre validare, Consiliului Uniunii rezultatele concursului de admitere.
Concursul de admitere in functia de notar public pentru persoanele care au cel putin 6 ani vechime intr-o functie de specialitate juridica, se organizeaza de catre INR, la solicitarea Consiliului Uniunii, ori de cate ori este necesar, dar cel putin o data la 2 ani.

Sursa
[ link extern ]
Si se poate deschide in orice oras din circumpscriptie?Sau numai in una desementa aleator?
Dumneavoastra va vedeti deja notar... Ati citit ce scrie la link-ul pus de freeelis? Studiati-l si apoi mai puneti intrebari ca deocamdata pare a fi doar un gand care nu va da pace.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imi poate explica cineva o procedura bm2 bm2 Buna , Mi-ar placea sa devin notar am vazut ca sunt 2 modalitati 1 fie lucrez 6 ani intro functie juridica si pe urma dau fie devin notar stagiar.Eu acuma ... (vezi toată discuția)
Avocat, judecator, notar, procuror, mediator sau jurist Ioana1029 Ioana1029 sunt studenta si inca nu sunt hotarata ce sa aleg. avocat, judecator ,notar, procuror ,sau mediator.de fapt cine imi poate explica exact care st pasii pentru ... (vezi toată discuția)
Ce profesii juridice nu intra in urmatoarea categorie ce pot ... bm2 bm2 Ce profesii juridice nu intra in urmatoarea categorie ce pot sa aleg sa fac -Personal cu funcţie de decizie (funcţionar public aflat temporar într-o ... (vezi toată discuția)