avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Infiintare PFA pt cazare pensiune si camping
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Infiintare PFA pt cazare pensiune si camping

Buna ziua,
Am o pensiune si doresc sa o deschid doar pentru cazare fara restaurant (pt a evita controalele exagerate), de asemeni doresc sa deschid si un camping cu inchirierea unui teren de fotbal si tenis. Mai doresc sa am si vanzare ambulanta de sucuri, bere, dulciuri si senviciuri calde, mici si kebab; As dori sa stiu ce coduri CAEN sa introduc in actul constitutuv si daca e posibil sa fac toate astea pe un PFA. Ce ar fi mai avantajos: platitor sau neplatitor de TVA.
Cel mai recent răspuns: Ecoweb Platform SRL , Contabil 00:08, 4 Ianuarie 2014
Informatii pentru cea mai simpla situatie gasiti la adresa [ link extern ]
Mai jos ai un extras dintr-un ghid de infiintare SRL, publicat pe smartapp.ro:


"Consultanta - Platitor sau neplatitor de TVA?

Pentru inceput trebuie inteles ce este TVA-ul. Insasi din denumirea lui, aceasta taxa pe valoare adaugata se vireaza de catre fiecare comerciant inregistrat ca si entitate platitoare de TVA, pentru adaosurile sau marjele de profit aplicate asupra serviciilor sau produselor livrate/vandute.
Orice entitate economica nou infiintata este neplatitoare de TVA. Aceasta poate opta dupa infiintare sa devina platitoare de TVA, lunar sau trimestrial (prin depunerea unui dosar la Administratia Financiara de care apartine), sau poate fi trecuta din oficiu la aceste conditii daca cifra sa de afaceri depaseste valoarea de 65.000 Euro (la cursul aderarii Romaniei la UE in 2007).
Discutiile referitoare la oportunitatea incadrarii in regim de TVA a unui SRL depind in foarte mare masura de scopul si destinatia afacerii respectivei companii. Astfel, avem unele sfaturi pentru tine, dar si exemple ceva mai jos:
a) Daca ai o afacere mica, adresata in special persoanelor fizice (acestia sunt ultimii in lantul consumatorilor, achitand intotdeauna TVA-ul, dar neputand deduce valoarea acestuia) NU renteaza sa devi platitor de TVA, deoarece iti vei micsora marja de profit, trebuind sa virezi la stat cota de TVA aferenta din marja de profit. Atentie insa ca daca vei depasi valoarea cifrei de afaceri de 65.000 Euro vei trece automat in categoria platitorilor de TVA.
b) Daca ai o afacere mica, adresata persoanelor juridice cu preponderenta in sfera platitorilor de TVA, renteaza sa devi platitor de TVA datorita faptului ca acestia isi deduc la randul lor TVA-ul din facturile emise de tine, si te vor prefera la valori aproximativ identice fata de alti furnizori care nu le ofera facturi cu TVA.
c) Daca te indrepti din start catre o afacere mare, atentie la ce calcule iti faci inca de la inceput, deoarece daca esti platitor de TVA, toate iesirile de marfa sau servicii ale tale (toate facturile emise) vor contine TVA. Insa doar o parte din achizitiile de marfa sau servicii vor contine TVA, si in plus multe alte cheltuieli nu vor contine TVA. (salariile au o pondere foarte numeroasa, dar uneori si chiriile). Astfel, poate aparea situatia in care desi o firma este pe pierdere (cheltuielile depasesc valoric veniturile), totusi firma sa trebuiasca sa achite TVA (fiindca nu toate cheltuielile sunt purtatoare de TVA).

Ca si exemplu in cazul a):
Consideram firmele ALFA SRL (neplatitor de TVA) si BETA SRL (platitor de TVA), unde ambele ofera un produs la vanzare catre o persoana fizica, cu pretul de 1.500 ron, pret final, produs pe care l-au cumparat ambele firme cu 1.240 ron (TVA inclus) de la acelasi furnizor. Pentru ALFA SRL, calculul este simplu: a castigat 260 ron la vanzarea produsului. Si BETA SRL a castigat tot 260 ron la vanzarea produsului, insa el trebuie sa vireze TVA-ul aferent acestui profit la stat (260 ron = 210 ron baza impozabila + 50 ron TVA de plata). Si iata cum profitul real se reduce la suma de 210 ron. Daca ALFA SRL (neplatitorul de TVA) sesizeaza avantajul pe care il are, poate reduce pretul de vanzare al produsului cu o valoare intre 1-49 ron, si tot va castiga mai mult decat BETA SRL. Insa reducand pretul final isi poate asigura o cota de piata in randul consumatorului final persoana fizica mult mai solida.

Ca si exemplu in cazul b):
Daca luam aceleasi companii, ALFA SRL (neplatitor de TVA) si BETA SRL (platitor de TVA), unde ambele vand un produs catre o persoana juridica la randul ei din categoria platitorilor de TVA, situatia se schimba, deoarece daca produsul nu mai are continuitate in circuitul economic (nu se vinde mai departe) si ramane ca si cheltuiala pentru cumparatorul persoana juridica, acesta este interesat ca acel produs sa contina TVA pe care sa il poata deduce (din vanzarile sale) sau recupera de la stat. Insa daca produsul se vinde mai departe, de exemplu cu 1.800 ron, acesta va trebui sa vireze la stat cei 348 ron (TVA-ul din totalul marfii de 1.800 ron) daca a cumparat marfa de la ALFA SRL. Daca a cumparat marfa de la BETA SRL, va plati TVA-ul doar dupa profitul realizat de 300 de lei, adica va plati un TVA de 58 ron.

Rezumand, un consumator final, fie el persoana fizica sau juridica, este interesat de un pret cat mai mic al produsului sau serviciului cumparat. Insa daca acest cumparator final face parte din categoria firmelor platitoare de TVA, va face o analiza a costurilor produselor sau serviciilor tale, astfel incat va urmari in permanenta ca tot ceea ce castiga din reducerea de pret sa depaseasca valoarea initiala a TVA-ului, altmiteri va prima in alegere produsul sau serviciul care contine TVA.

O serie de alte informatii referitoare la taxarile inverse de TVA, aplicarea de TVA la incasare, deconturile de TVA lunare sau trimestriale, conditiile pentru achizitiile intracomunitare fara TVA, etc., vei putea obtine de la societatile de expertiza contabila din judetul tau, folosind aplicatia de infiintare a unui SRL sau PFA, din platforma www.smartapp.ro, Pasul 6."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma neplatitare de tva MISKI MISKI Cum calculez pretul de vanzare(de raft) al unui produs daca firma este neplatitoare de tva? Daca se poate sa ma ajuta-ti va rog (vezi toată discuția)
Ajustarea tva in cazul radierii unui debitor afiliat jaancsika jaancsika I. PREMISE (SITUATIA DE FAPT) Societatea ALFA detine 80% din Societatea BETA, 90% din Societatea DELTA si 70% din Societatea GAMA (vezi figura de mai ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am cumparat pentru srl-ul meu platitor de tva - un ... itmemarios itmemarios Buna ziua, Am cumparat pentru SRL-ul meu platitor de TVA - un vehicul neimatriculat de la un parc auto din Romania cu suma de 4000 euro. Urmeaza sa fac ... (vezi toată discuția)