Actiunea in anulare a unui act administrativ cu caracter normativ, presupune parcurgerea plangerii prealabile ? O astfel de actiune permite si cereri accesorii? Adica odata admisa cererea principala (anularea unui act administrativ cu caracter normativ) sa ceri ca accesoriu si anularea unui act administrativ cu caracter individual emis in baza actului normativ?
Da, trebuie să formulați plângere prealabilă, însă aceasta poate fi formulată oricând. Bineînțeles că, printr-o cerere de chemare în judecată, puteți solicita atât anularea actului principal, cât și anularea actului subsecvent. Problema pe care ați putea-o avea ar fi ca cele două capete de cerere să fie de competența a două instanțe de grad diferit și atunci ați putea să vă treziți cu o disjungere. Dar asta depinde de instanțe.
Va multumesc pentru raspuns! Cred totusi ca ambele cereri sunt de competenta instantei de contencios a tribunalului Bucuresti. O decizie favorabila va profita tuturor sau va avea doar efect personal? Pentru ca nu inteleg de ce nu a atacat nimeni acest act si toti au atacat acea dispozitie de ridicare...mai ales ca practica judiciara nu a fost unitara si nu a acceptat ridicarea exceptiei de nelegalitate a actului administrativ normativ de fiecare data. Din luna februarie 2013 nu s-a mai pus problema deoarece s-a modificat art 4 din legea 544/2004 (contenciosul) si s-a prevazut expres faptul ca un act adm normativ nu poate face obiectul exceptiei de nelegalitate. Nu intaleg deasemenea de ce acest act evident nelegal nu a fost atacat de prefect sau de ce nu a fost sesizat avocatul poporului...cu cat citesc mai mult cu atat nu inteleg istoria acestor HCL-uri...este incredibil cu au supravietuit timpului in conditiile in care incalca flagrant legi organice...nu inteleg cum de nu a existat chiar o actiune penala impotriva celor ce au emis un asemenea act...
M-am uitat pe istoricul discuțiilor dvs. și am văzut că actele administrative în discuție sunt o HCL și o dispoziție de ridicare a unui autoturism. Aici nu ați scris asta.
:) Cred că vă dați seama că nu am cum să răspund la întrebările ”de ce prefectul nu a făcut nimic” și ”de ce nu a sesizat nimeni Avocatul poporului”. Probabil că nici nu sunt niște întrebări adresate mie, ci mai degrabă o modalitate de a vă exprima starea de perplexitate pe care o simțiți în raport cu o stare de fapt în mod evident ilegală.
Într-adevăr, competența soluționării ambelor capete de cerere aparține tribunalului ca instanță de fond. Eventuala anulare a HCL va profita tuturor pe viitor. Anularea acestui act nu are cum să producă efecte în alte dosare, aflate deja pe rol, pentru că ar însemna că produce efecte retroactiv. Părerea mea... :)