avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata

Este posibil ca angajatorul sa ma bage obligat in concediu fara plata doar pt faptul ca spune ca lunile astea nu e de munca si sa intram in concediu prin rotatie FARA PLATA ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:14, 3 Ianuarie 2014
1. Trimiterea unilaterala in CFP a salariatilor nu este posibila , decat daca asa eva este pevazut in ccm aplicabil angajatorului.

De exemplu, o astfel de prevedere a existat in fostul CCMN la art. 43 alin.(5) : În cazul în care din motive obiective este necesară reducerea sau întreruperea temporară a activităţii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluării ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fără plată.

2. Angajatorul are posibilitatea de a va trimite in "somaj tehnic", dar in aceste conditii va trebui sa achite o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

3. Codul Muncii prevede:
Art. 52.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
....
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
......
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53.
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata MariaRamona MariaRamona Daca un salariat nu este de acord cu CFP, angajatorul il poate trece pe acesta in CFP? Multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu fara plata gmalberto1973 gmalberto1973 Sunt angajat la o firma privata de distributie cu norma intreaga si beneficiez de insertie crestere copil pe o perioada de 2 ani,pana in luna iulie 2014. ... (vezi toată discuția)
Drepturile mele de angajat anadudiu anadudiu buna!v-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde la mesaj.sunt angajata de 4 ani la un PFA. angajatorul meu astazi cand i-am dus o adeverinta tip pe care l-am ... (vezi toată discuția)