Un angajator nu poate trimite in CFP salariatii fara acordul acestora, decat daca la nivel de unitate exista un ccm aplicabil si exista o astfel de prevedere.
Puteti depune o sesizare la ITM, dar si la Politie - Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Buna ziua
Am si o nelamurire in ceea ce priveste drepturile mele ca angajat. In luna decembrie am lucrat 18 zile din cele 20 lucratoare ale lunii decembrie, angajat la privat, pentru ca asa a decis conducerea. Mai aveam o zi lucrata in plus in luna noiembrie, si deci voi avea 19 zile lucrate. Intrebarea mea ar fi daca se poate sa fiu platit doar 19 zile primind "0" pentru a douazecea zi, iar daca se poate acest lucru as vrea sa stiu cate zile poate angajatorul, unilateral, sa nu ne cheme la munca si desigur sa nu ne plateasca intr-o luna?
Multumesc.
Ceea ce afirmati dvs nu are nicio sustinere legala pentru un angajator.
1. Trimiterea unilaterala in CFP a salariatilor nu este posibila , decat daca asa eva este pevazut in ccm aplicabil angajatorului.
De exemplu, o astfel de prevedere a existat in fostul CCMN la art. 43 alin.(5) : În cazul în care din motive obiective este necesară reducerea sau întreruperea temporară a activităţii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluării ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fără plată.
2. Angajatorul are posibilitatea de a va trimite in "somaj tehnic", dar in aceste conditii va trebui sa achite o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
3. Codul Muncii prevede:
Art. 52.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
....
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
......
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Art. 53.
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.