O persoana are vechime efectiva in munca de 23 de ani + grupa a II-a= 30 de ani.(pana in anul 2001). Aceasta are varsta de 56 de ani.
Legea pentru grupa a II a s-a modificat in 2014:
"O altă modificare introdusă prin Legea nr. 380/2013 se referă la grupa a II-a de muncă. Astfel, perioadele de vechime în muncă realizate în această grupă (până pe 1 aprilie 2001) sunt considerate stagiu de cotizare în condiţii deosebite."
Cum calculez varsta la care iese la pensie? Am cautat calculul pensiei pentru conditii deosebite, insa nu am gasit nimic concret.
Multumesc anticipat!
Mentionez ca persoana este nascuta pe 09.02.1958, sex masculin.
Raspuns pentru barbat:
Limita de varsta la 64 de ani(august 2014).
Pensie anticipata cand doreste.
Daca este femeie trebuia sa fie pensionara la limita de varsta din iunie 2010.
Cred ca exista o mica eroare la mijloc. In august 2014 persoana implineste 63 de ani. In concluzie conform celor spuse de dumneavoastra se va putea pensiona abia in august 2015.
Inca o intrebare. Anii de grupa sunt trecut in cartea de munca. Este necesar sa mai obtina si adverinta de la angajatorul din acea perioada pentru dosarul de pensionare? La fel pentru prime si bonusuri primite in perioada 1969 - 1992 e nevoie sa ceara adeverinta de la angajatorii din acel interval pentru castiguri peste salariul de baza?
1. - Pentru un barbat nascut in august 1951 varsta standard de pensionare este de 65 de ani.
- Pentru cei 7 ani si 3 luni lucrati in gr. a II-a de munca se reduce varsta standard de pensionare cu 1 an, deci la 64 de ani, in august 2015, poate solicita pensie pentru limita de varsta.
2. - Dar indeplineste conditiile sa solicite pensie anticipata (fara diminuare)oricand doreste, de azi inainte.
- In august 2015 pensia anticipata se va transforma in pensie pentru limita de varsta si se va emite o noua decizie.
3. Daca in carnetul de munca este inregistrata perioada in care ati lucrat in grupe superioare de munca nu mai este nevoie si de adeverinta.
4. Legea spune ca primele, bonusurile si sumele in acord global nu sunt luate in calculul pensiei.
Pensionare
marinsergiu
Nascut 29.031956,vechime=33ani 7luni[din care 1an si 4luni-armata]. Am lucrat in grupa I -a=10ani+7luni si in grupa a II-a= 7ani+4luni. Restul anilor de munca ... (vezi toată discuția)