avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evitarea degradarii casei nelocuite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evitarea degradarii casei nelocuite

Buna ziua si “ La multi ani !”. As dori sa primesc o indrumare pentru a ma conforma din punct de vedere legal. In urma decesului tatalui si al sotiei sale,am ramas mostenitori ai casei, eu si sora mea( din partea tatalui) si cumnata tatalui ( sotia nu avea copii), mostenitori inregistrati in Anexa 24. In acea casa a ramas sa locuiasca prin intelegere cumnata tatalui, noi, cei doi copii locuind in alte localitati. Anul trecut a decedat si cumnata tatalui( fara mostenitori) dar pana in prezent nu s-a dezbatut nici o succesiune( dupa tata, sotie,cumnata) .Se stie ca o casa nelocuita este predispusa degradarii. Pentru moment nu se pune problema succesiunii sau a vanzarii ci numai a evitarii degradarii. Pentru aceasta, deoarece atat eu cat si sora ne aflam la mare distanta, am luat legatura cu unul dintre vecinii raposatului tata cu rugamintea de a se ocupa de acea casa, eventual sa o puna la dispozitia unei familii nevoiase pentru folosinta. Nu inchiriere. Intrebare: cum as putea sa-l imputernicesc pe acel vecin pentru legalitate ? Care ar fi forma legala ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 21:37, 4 Ianuarie 2014
Ar trebui sa aiba o procura notariala vecinul dar daca nu ati dezbatut mostenirea notarul nu va face.
Incercati o imputernicire simpla fara notar adica un act de mana ca sa intelegeti.
Este bine sa existe un act de mana si pentru dvs.
Daca se vor face reparatii e bine sa se specifici i act.
Ati putea apela la avocat ca sa se ocupe de problema dar e aiurea ca practiv dvs. Vreti sa ajutati.

Important este sa aveti un act scris.
Dar daca eu voi merge aici, in Bucuresti, la un notar si il fac o procura, din care sa rezulte ca il deleg sa dispuna de folosirea casei ?
Din moment ce nu aveti dezbatute succesiunile nu puteti da o asemenea procura..nu aveti calitate adica nu sunteti proprietar .Chiar si actele de conservare si adminstrare trebuiebfacute de proprietar sau de mandatarul acestuia nu numai acte de dispozitie cum ar fi vanzarea.
In plus cine o mosteneste pe sora sotiei tatalui? Daca nu are mostenitori , succesiunea dansei este vacanta si o culege statul, asa ca este posibil ca dvs dupa dezbaterea succesiunilor sa fiti in indiviziune cu statul.
Da, stiu. Neavand mostenitori partea ei va reveni statului. Nu ne intereseaza succesiunea, vanzarea, ci protejarea casei pentru a nu fi devastata. In aceasta idee am optat pentru a fi locuita de o familie nevoiasa fara a avea pretentii materiale. Suntem dispusi chiar sa renuntam in favoarea acelei familii daca-si va angaja un avocat care sa le rezolve succesiunile, iesirea din indiviziune. Ganditi-va ca este un gest uman. Prefer sa fie locuita de cine are nevoie decat sa fie adapost pentru aurolaci sau alcoolici. Atat eu cat si sora suntem trecuti de 63 de ani si avand fiecare proprietatea lui, in alte orase, nu ne mai intereseaza aceasta casa din punct de vedere material. Ca sa ma deplasez la 400km, timp si bani cheltuiti pentru succesiuni repetate, proces pentru iesire din indiviziune... Zau ca nu merita mai ales ca nu este o casa de mare valoare. Vreau sa-l asigur pe cel ce va lociu acolo ca nimeni nu-l va deranja, nici noi, dar nici copiii nostri. Temeiul legal il vreau pentru el, nu pentru noi. Sper ca m-am facut inteles.Sa existe o forma legala pentru cel ce va locui acolo, sa stea fara griji, sa nu-l dea nimeni afara, asta sper sa gasesc in sfaturile dvs. Ca pe partea statului va trebui sa plateasca chirie, este problema lui. Multumesc, multumesc.
@Joha. " actele de conservare si adminstrare trebuiebfacute de proprietar sau de mandatarul acestuia "

Multumesc si cu tot respectul va amintesc : ambii proprietari sunt decedati. In viata mai suntem cei doi copii ai defunctului, doi dintre cei trei mostenitori. Cel de al treilea mostenitor a decedat si neavand copii sau rude, partea de succesiune va reveni statului. Cine va fi mandatat sa faca actele daca nu mostenitorii ? Dar nu ne intereseaza actul de proprietate, nu vrem sa vindem, nu ne intereseaza acel imobil din punct de vedere material. Vrem sa fie protejat, folosit de cine are nevoie . Si acel cineva sa locuiasca acolo ca si cum ar fi proprietatea lui, fara teama ca cineva il va scoate in strada peste o bucata de timp. Eu si sora suntem dispusi sa-i dam si renuntare la partea de mostenire ce ni se cuvine in favoarea lui. Multumesc pentru sfat.

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune petricadracea petricadracea Ma adresez dvs. la rugamintea unui vecin cu urmatorul subiect la care nu am putut sa-i dau un sfat,nefiind competent. Decedeaza mama si in urma decesului se ... (vezi toată discuția)
Moștenire autorizație de construcție LuciaP2021 LuciaP2021 Bună ziua, Am o soră cu care urmează să dezbat succesiunea după părinți. Tatăl nostru, care a decedat în 1998, este trecut pe autorizația de ... (vezi toată discuția)
Mostenire Evapop Evapop Cum ar trebui sa procedez in urmatoare situatie? Bunica mea (decedata in 2006) a avut o casa si teren agricol. Ea a avut 2 copii (pe tatal meu si pe sora ... (vezi toată discuția)