avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Cum ar trebui sa procedez in urmatoare situatie?

Bunica mea (decedata in 2006) a avut o casa si teren agricol. Ea a avut 2 copii (pe tatal meu si pe sora lui care nu are copii). Dupa decesul bunicii nu s-a facut succesiunea. Acum 2 ani a decedat si tatal meu. In casa bunicii locuieste matusa mea (cea fara copii) si ar vrea sa-mi faca mie actele pe casa/teren. Eu mai am o sora, care nu locuieste in tara, de fapt a si renuntat la cetatenia romana.

De unde ar trebui sa pornesc cu actele? Imi trebuie vreo procura si de la sora mea ?(ea nu are nimic impotriva, ma gandesc doar la birocratie). Trebuie platite ceva penalizari pentru ca nu s-a facut la timp succesiunea dupa bunica? Ce acte mi-ar trebui la notar?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Evapop , utilizator 12:33, 18 Noiembrie 2014
Va trebui sa faceti mai intai mostenire de pe urma bunicii. Masa succesorala se va imparti intre tatal dvs. si matusa. Aici nu cred ca e nevoie de sora dvs. Apoi veti face mostenire de pe urma tatalui in care va fi nevoie de sora dvs.

Daca se poate si cu procura, daca conteaza in vreun fel ca nu mai are cetatenie nu stiu sa va spun. Daca va este mai usor, se poate si sa renunte sora la mostenire si sa va intelegeti dupa aia, insa doar daca sunteti in relatii foarte bune si sunteti sigur ca nu vor fi neintelegeri.

Si da, cele doua mosteniri vor costa o multime de bani din cauza ca nu s-au facut la vremea lor. Cel mai putin se plateste daca o mostenire se face in mai putin de un an de la deces.

Dupa prima mostenire (cel devreme) bunica poate dispune de jumatatea ei cum vrea. Poate sa va faca o donatie - se va plati mai putin insa cel putin teoretic este atacabil actul daca, spre ex. matusa dvs. va avea copii. Va poate face un act de vanzare-cumparare, eventual cu habitatie viagera, daca vrea sa locuiasca in continuare acolo. Cred ca se poate si testament, dar nu ma pricep nici la asta.

Cam asta ar fi, insa nu ati specificat nimic de bunicul. Daca respectiva casa a fost cumparata impreuna cu el si, de asemenea, a murit, veti mai face o mostenire si dupa el.

Ca acte: actele casei, certificatele de deces, buletinele mostenitorilor, posibil sa va ceara si un martor, o cunostinta, care sa declare ca nu mai sunt si alti mostenitori in afara celor declarati. Cred ca trebuie si certificat fiscal - va va spune notarul.

Va doresc succes si rabdare!
Multumesc pentru raspuns. De bunic nu am amintit pentru ca a decedat demult si a fost facuta succesiunea dupa el (si tatal meu si matusa au cedat partea lor in favoarea bunicii, care a ramas singurul proprietar).

Sper ca totusi costurile notariale sau eventualele taxe sa nu fie mai mari decat valoarea casei/terenului agricol.
Trebuie sa aveti acte si imobilele sa fie intabulate dupa care mergeti la notar.
Multumesc. Si imobilele astea de la sate unde se intabuleaza? Nu prea stiu de unde sa pornesc.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea succesiunii - fara copii ai decedatilor Elena27R Elena27R Buna ziua, Suntem in situatia de a cumpara o casa si terenul aferent care a ramas in urma decesului unor rude, matusa si unchi decedati amandoi acum 1 an. ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire Iosua Iosua Tata si matusa mea imi pot ceda partea de teren la un notar contra unei sume de bani? Terenul si casa este pe numele strabunicului meu. (vezi toată discuția)
Litigiu succesiune IPR IPR Buna ziua, Ma numesc Cristian si am nevoie de cateva sfaturi legat de o succesiune si ligitul familial care a rezultat din acesta. Mai intai vreau sa ... (vezi toată discuția)