Intentionez sa deschid un cont de dezvoltator de aplicatii mobile IOS, Apple. Stiu ca trebuie sa infiintez un PFA pentru a plati taxele si impozitele. Din ce am citit nu pot crea PFA cu norma de venit deoarece activitatea nu este declarata ca fiind una cu norma de venit:
119^1. Servicii executate in domeniul informaticii, altele decat cele care genereaza drepturi de autor sau drepturi conexe drepturilor de autor – 6202: Activitati de consultanta in tehnologia informatiei– 6203: Activitati de management (gestiune si exploatare) al mijloacelor de calcul
Daca trebuie ca PFAul sa fie in sistem real ce suma si cand trebuie declarata ca fiind venit. Convingerea mea este ca pentru cel putin 6 luni veniturile vor fi aproape de 0. In momentul de fata sunt angajat cu contract de munca, stiu ca va trebui sa platesc doar taxa 16% si CAS de 5.5%, fara cotizatia la pensii.
Ce sfaturi mi-ati putea da, este PFA ul solutia potrivita acest domeniu de activitate, se poate infiinta cu norma de venit ?
PFA poate fi solutia potrivita.
Referitor la venitul ce trebuie declarat, in termen de 15 zile de la data infiintarii trebuie sa depuneti la ANAF formularul 220 privind venitul estimat pentru anul in curs. Trebuie sa faceti un calcul cat mai real a ceea ce urmeaza sa incasati si, de asemenea, a ceea ce trebuie sa platiti pentru a determina cat mai aproape de realitate baza impozabila. Baza impozabila in sistem real se stabileste ca si diferenta intre veniturile incasate in anul fiscal si cheltuielile deductibile achitate.
Daca codul CAEN nu este in lista de la ANAF nu aveti cum sa optati pentru norma de venit.
Verificati care sunt codurile CAEN din lista ANAF si vedeti daca este vreunul care se potriveste activitatii pe care urmeaza sa o desfasurati.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.