avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dezbatuta renuntare la cota parte ce imi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dezbatuta renuntare la cota parte ce imi revine

S-a dezbatut o succesiune in urma careia mi-a revenit cota de 1/2 dintr-o casa. Acum, dupa 5 ani doresc ca aceasta cotă ce imi revine să o dau fratelui, folosind o cale legala, sa nu apara cine stie ce problem in viitor, iar el sa isi poata exercita drepturile nestingherit pe viitor (nu am copii si sunt cam bolnav si nu as vea ca sotia, eu stiu, dupa moartea mea sa doreasca ceva si din acea cota prte). Prin ce acte as putea face asta ? Donaţie sau cesiune si care din ele este mai economicoasă, eventual daca cunoasteti procedura si costurile. Nici eu şi nici el nu vrem sa mai facem cheltuieli in plus. Cu multumiri anticipate.
Cel mai recent răspuns: rrobert , utilizator 16:00, 7 Ianuarie 2014
Daca gandul ca sotia dvs nu trebuie sa primeasca nimic din ce va apartine l-ati fi avut si cand ati dezbatut succesiunea prin care ati devenit proprietar pe 1/2 din imobilul respectiv, ar fi trebuit sa renuntati la acea cota in favoarea fratelui dvs.
Ati fi facut un singur act, acela de mostenitor, deci ar fi fost mai economic decat acum cand ar trebui sa faceti act de vanzare cumparare pentru a-i instraina fratelui cota dvs. Ca pret, intre donatie si vanzare cumparare nu e mare diferenta, diferenta consta in faptul ca o donatie poate fi atacata mai usor decat o vanzare cumparare.
Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.



Transmiusiune dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.

Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.
( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).


Am cerut un sfat. La momentul respectiv era o situatie, acum alta.
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate cu 4 mostenitori- unul nu doreste vanzarea anaabutoaiei anaabutoaiei As dori sa stiu daca intr.-un titlu de proprietate sunt patru mostenitori : se poate vinde proprietatea daca unul din ei un vrea acest lucru si un semneaza ... (vezi toată discuția)
Vanzare pamant andreimihai1969 andreimihai1969 Eu si fratele meu am facut succesiunea dupa decesul parintilor pe o casa si 5 ha teren agricol,eu vreau sa vind partea mea de pamant agricol se poate sa fac ... (vezi toată discuția)
Succesiune intarziata cris99 cris99 Buna ziua,. Bunica mea a decedat acum 9 luni, dorim sa deschidem succesiunea, mama mea este unicul copil. Bunicul meu a decedat acum 15 ani si nu am facut ... (vezi toată discuția)