avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune intarziata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune intarziata

Buna ziua,.

Bunica mea a decedat acum 9 luni, dorim sa deschidem succesiunea, mama mea este unicul copil. Bunicul meu a decedat acum 15 ani si nu am facut nicio succesiune atunci. Deci acum ar trebui sa facem 2 succesiuni, una dupa bunic si una dupa bunica.
As dori sa stiu care sunt demersurile si actelenecesare pt a face aceste succesiuni si care ar fi costurile .
Mostenirea este terenul si casa unde au locuit bunicii.
Deasemenea, mama vrea sa cedeze mostenirea in favoarea mea si a fratelui meu, dorind sa ne faca act de vanzare cumparare.

Va multumesc frumos anticipat!
Cel mai recent răspuns: cris99 , utilizator 18:41, 3 Aprilie 2014
Apelati la un notar public, simplu.
Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).

Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.

Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

Transmiusiune dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.

Dezbaterea succesorala, operatiune finalizata prin emiterea certificatului de mostenitor, care reprezinta titlu de proprietate, poate avea loc chiar daca o persoana nu este prezenta


Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.

( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).

Succesiunea este deschisa prin moarte.


Interventie moderator

Am rugamintea ca participantii la discutie sa raspunda CONCRET intrebarilor/problemelor ridicate de utilizator, altfel mesajele vor fi sterse nu ca fiind incorecte, ci ca nefiind intrutotul utile utilizatorilor.
Multumesc pentru intelegere.

Revenind la problema topicului.
Succesiunile se dezbat succesiv atat dupa bunic cat si dupa bunica.Se va elibera un singur certificat de mostenitor dupa ambii bunici. La succesiunea bunicului veti plati si impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale,pentru ca a trecut mai bine de 2 ani de zile de la decesul acestuia.
Referitor la costuri, trebuie sa mergeti la notar sa va faca calculul.
Acte necesare succesiune: certificatele de deces ale bunicilor, certificatul de nastere si casatorie al mamei, carte de identitate mama dvs, ca este singurul mostenitor, 2 martori care au cunoscut pe bunicii dvs cu cartile de identitate, actele de proprietate ale bunurilor, certificate fiscale pt acele bunuri.
Competent este notarul de pe raza judecatoriei unde ultimul decedat a avut domiciliul, adica bunica dvs.
Dupa dezbaterea mostenirii si intabularea proprietatii pe numele mamei dvs, aceasta va poate instraina dvs si fratelui dvs bunurile mostenite. Daca sunteti doar doi frati si mama dvs vrea sa va dea in cote parti egale bunurile, va sfatuiesc sa va doneze in cote parti egale de 1/2 bunurile pentru ca donatia este scutita de impozit. Daca mai aveti si alti frati care nu vor fi gratificati prin donatie intocmiti fie contract de intretinere , fie contract de vanzare-cumparare cu pret real si serios,preferabil pretul dat prin transfer bancar.
Aceste acte translative de proprietate, adica care muta dreptul de proprietate de la o persoana la alta, se fac in forma autentica, la notar, sub sanctiunea nulitatii absolute a actului.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
ContSters250994, utilizator
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligare succesiune MihaiM17 MihaiM17 Pe un titlu de proprietate al unui teren sunt 4 proprietariin cote egale : A, B, C, D. Proprietarul D a decedat in urma cu 10 ani si mostenitorii sai E si F au ... (vezi toată discuția)
Obtinere certificat de mostenitor eec eec Buna ziua, Va rog as dori sa va intreb cum pot obtine cerificatul de mostenitor dupa tatal meu mort din 26.06.2013.Mentionez ca mai am o sora si mama mea care ... (vezi toată discuția)
Renuntare la cota de mostenire cu clauza OctaviaMaria OctaviaMaria In urma decesului mamei noastre, eu si fratele meu vom dezbate succesiune pentru un apartament. Eu as dori sa cedez dreptul la cota care mi se cuvine din ... (vezi toată discuția)