Dezbaterea succesorala poate fi realizata oricand(succesiunea este deschisa, asadar, prin moartea lui de cujus ).
Pe cale notariala , daca exista intelegere, se poate proceda la dezbaterea succesorala, fiind citati toti mostenitorii.
Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.
Transmiusiune dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.
Dezbaterea succesorala, operatiune finalizata prin emiterea certificatului de mostenitor, care reprezinta titlu de proprietate, poate avea loc chiar daca o persoana nu este prezenta
Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.
( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).
Succesiunea este deschisa prin moarte.
Interventie moderator
Am rugamintea ca participantii la discutie sa raspunda CONCRET intrebarilor/problemelor ridicate de utilizator, altfel mesajele vor fi sterse nu ca fiind incorecte, ci ca nefiind intrutotul utile utilizatorilor.
Multumesc pentru intelegere.
Revenind la problema topicului.
Succesiunile se dezbat succesiv atat dupa bunic cat si dupa bunica.Se va elibera un singur certificat de mostenitor dupa ambii bunici. La succesiunea bunicului veti plati si impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale,pentru ca a trecut mai bine de 2 ani de zile de la decesul acestuia.
Referitor la costuri, trebuie sa mergeti la notar sa va faca calculul.
Acte necesare succesiune: certificatele de deces ale bunicilor, certificatul de nastere si casatorie al mamei, carte de identitate mama dvs, ca este singurul mostenitor, 2 martori care au cunoscut pe bunicii dvs cu cartile de identitate, actele de proprietate ale bunurilor, certificate fiscale pt acele bunuri.
Competent este notarul de pe raza judecatoriei unde ultimul decedat a avut domiciliul, adica bunica dvs.
Dupa dezbaterea mostenirii si intabularea proprietatii pe numele mamei dvs, aceasta va poate instraina dvs si fratelui dvs bunurile mostenite. Daca sunteti doar doi frati si mama dvs vrea sa va dea in cote parti egale bunurile, va sfatuiesc sa va doneze in cote parti egale de 1/2 bunurile pentru ca donatia este scutita de impozit. Daca mai aveti si alti frati care nu vor fi gratificati prin donatie intocmiti fie contract de intretinere , fie contract de vanzare-cumparare cu pret real si serios,preferabil pretul dat prin transfer bancar.
Aceste acte translative de proprietate, adica care muta dreptul de proprietate de la o persoana la alta, se fac in forma autentica, la notar, sub sanctiunea nulitatii absolute a actului.