Pe un titlu de proprietate al unui teren sunt 4 proprietariin cote egale : A, B, C, D. Proprietarul D a decedat in urma cu 10 ani si mostenitorii sai E si F au deschis succesiune, dar pe alte bunuri ale defunctului D, dar nu si pe terenul respectiv. In aceste conditii, A,B si C nu pot beneficia de dreptul lor. Cum ii pot obliga pe E si F sa faca respectivul supliment de mostenire pe teren ? Cum se pot separa cu cota lor de 75% ?
A,B si C sunt de acord sa se adreseze instantei de judecata. Pe ce motiv sa ii cheme in judecata pe E si F: obligatia de a face succesiunea, iesirea din indiviziune ?
Dupa dezbaterea succesiunii, cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa catre un succesibil, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.
Transmiusiune dreptului de proprietate poate avea loc chiar daca nu este sistata starea de indiviziune prin partaj.
Dezbaterea succesorala, operatiune finalizata prin emiterea certificatului de mostenitor, care reprezinta titlu de proprietate, poate avea loc chiar daca o persoana nu este prezenta .( va exista o terta persoana, in calitate de mandatar, care sa reprezinte interesele coeredelui , conform procurii speciale ).
Instrainarea bunului indiviz, in materalitatea sa, poate fi facuta numai daca exista acordul de vointa al tuturor coproprietarilor, respectand regula unanimitatii.
( cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, prin act autentic, existand acordul de vointa al proprietarului ).
Succesiunea este deschisa prin moarte.
Asadar, orice pact asupra unei mosteniri nedeschise este lovit de nulitate absoluta .( copiii vor culege bunurile succesorala dupa deces parintilor sai ).