avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

Buna ziua.Am un coleg de munca care doreste sa se pensioneza anticipat,dar nu stie care sunt pasii de urmat,cine face dosarul de pensionare el sau anagajatorul si ce acte ii trebuiesc pentru dosar.
In mod normal el mai are 1 an si 3luni pana la pensionare la limita de varsta,dar sin anumite conditii doreste pensionarea anticipata si nu stie cum sa procedeze.
Astept raspunsul Dvs.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:28, 6 Ianuarie 2014
revin cu urmatoare precizaree este nascut pe 01.03.1950 si are 22 ani lucrati in grupa II
1. Pentru un barbat nascut in martie 1950 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani uar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 22 de ani lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 5 ani (65 - 5 = 60 de ani) numai daca are stagiul complet de cotizare de 35 de ani;
- se adauga la stagiul de cotizare 5 ani si 6 luni.

3. Daca are stagiul complet de cotizare de 35 de ani (inclusiv adaosul de 5 ani si 6 luni) atunci se poate pensiona pentru limita de varsta la 60 de ani, adica oricand de azi inainte.

4. Pensia anticipata sau pensia anticipata partiala se poate solicita cu 5 ani inainte de varsta standard de pensionare, deci tot la 60 de ani, asa ca o astfel de pensie nu mai prezinta interes.

5. - Dosarul de pensie il intocmeste fiecare solicitant si il depune personal la Casa de Pensii.
- Angajatorul ii inmaneaza numai actele care depind de el.
- De pe site-ul Casei de Pensii luati lista cu actele necesare sau intrati pe:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata partiala - barbati cameliaagafia cameliaagafia Va rog, mai este in vigoare ca pt pensia anticipata partiala - barbati trebuie sa ai vechimea minima de 35 ani?? Am 60 ani in 2 iulie 2014, cand pot sa ma ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare tavi55 tavi55 Am pe mama soacra nascuta in aprilie 1955 si are 36 de ani vechime si e in campul muncii. Poate sa imi spuna cineva daca se incadreaza la pensia anticipata ... (vezi toată discuția)
Pensionare naoi67 naoi67 Sunt nascut in 8 VII 1950 si am peste 40 ani lucrati.Cand pot iesi la pensie? (vezi toată discuția)