situatia este cam aceasta. X vine cu laptopul personal la munca si il lasa pe Y sa lucreze pe respectivul laptop. Y copiaza mai multe din fisierele personale ale lui X si le pune in calculatorul de la locul de munca al respectivului X. calc nu erau parolate. apoi Y, ca sa se dea bine pe langa sef, ii arata acestuia ca X lucreaza la munca la treburile lui personale, in loc sa se ocupe de munca pentru care este platit.
X doreste sa depuna o plangere penala. avem vreo lege speciala pentru furtul informatiilor din calculatoare, sau este furt pe codul penal si eventual o violare a corespondentei?
DIVULGAREA SECRETULUI PROFESIONAL (art. 196 C. pen.)
“Divulgarea, fara drept, a unor date, de catre acela caruia i-au fost încredinţate, sau de care a luat cunoştinţa în virtutea profesiei ori funcţiei, daca fapta este de natura a aduce prejudicii unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea parţilor înlatura raspunderea penala.”
Cred ca este mai mult decat concludent ceea ce am scris mai sus:)
In momentul in care X de buna voie si nesilit de nimeni l-a lasat pe Y sa lucreze pe laptop, deci prin acest acord si-a asumat orice risc. Astfel, X nu are motiv intemeiat pentru o plangere penala, neavand posibilitatea de a dovedi faptul ca Y a sustras fara acordul lui X documente compromitatoare.
Daca au fost sustrase informatii din e-mail , aflandu-se in acest sens parola , prin diferite mijloace , se poate retine si infractiunea de violare a secretului corespondentei , putand aduce acest raport juridic de conflict in fata Pol , Parchetului printr-o plangere penala prealabila , introdusa in termen de 2 luni de la data exercitarii activitatii infractionale.
Calculatorul a fost remis in vederea utilizarii lui intr-un anumit scop , limitat la raporturile de munca , nu in scopuri personale .
:offtopic:Va rog sa nu mai postati mesaje consecutive ,acest fapt este contrar regulamentului .Multumesc pentru intelegere !
Doamna consilier, am inteles de prima data ideea dvs. nu trebuie sa o postati de 3 ori. Oricum sunteti in eroare deoarece textul de lege specifica clar "...de catre acela caruia i-au fost încredinţate, sau de care a luat cunoştinţa...". Chiar daca l-a lasat sa lucreze pe laptop, chiar daca ii incredinta datele nu inseamna ca Y trebuia sa le faca publice. Este de altfel foarte usor de dovedit. Va rog sa nu mai induceti oamenii in eroare.
mda, mai degraba pe 196 cod penal, desi nu am niciun secret profesional la mijloc, elementul material s-ar potrivi
d-na consilier, dvs vreti sa imi spuneti ca daca am un prieten pe care il aduc in casa in vizita si el imi fura lucruri din casa, se pp ca mi-am asumat si acest risc? este acelasi lucru si cu calculatorul, care este ca o casa mare cu multe documente, punctul asta de vedere parca nu il impartasesc
aceasta plangere penala nu stiu exact cum sa o incadrez ca sa si tina in fata procurorului cat de cat,
Retragere plangere
Gabriel_28
Buna ziua. Am fost chemat la DIICOT unde mi-a fost adus la cunostinta faptul ca acum doi ani am intrat pe mailul firmel la care lucram si am sters mailurile ... (vezi toată discuția)