avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 276 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Retragere plangere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Retragere plangere

Buna ziua. Am fost chemat la DIICOT unde mi-a fost adus la cunostinta faptul ca acum doi ani am intrat pe mailul firmel la care lucram si am sters mailurile care se aflau acolo si ca am inchis contul de facebook al acesteia, cont care a fost facut de catre mine personal, pentru a aduce un beneficiu firmei. Am recunoscut fapta, iar partea vatamata a fost de acord sa isi retraga si ea la randul ei toate plangerile. Insa cei de la DIICOT i-au spus partii vatamate ca dosarul nu se poate inchide la ei si ca trebuie sa se ajunga in instanta si acolo sa se mentioneze de catre partea vatamata ca isi retrage orice plangere. Intrebarea mea este, care sunt pasii care trebuie urmati pentru inchiderea acestui dosar, atata timp cat partea vatamata doreste sa isi retraga plangerea.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriel_28 , utilizator 15:05, 16 Octombrie 2013
Sunteti cercetat pentru savarsirea unei infractiuni prevazute de Legea nr.161/2003:

Art. 48. - Fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Art. 49. - Fapta de a cauza un prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea, modificarea sau ștergerea de date informatice, prin restricționarea accesului la aceste date ori prin împiedicarea în orice mod a funcționării unui sistem informatic, în scopul de a obține un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani.

Aceste infractiuni nu se cerceteaza la plangerea prealabila a partii vatamate si, de aceea, nu opereaza nici retragerea plagerii si nici impacarea partilor.
Daca procurorul DIICOT a considerat ca dosarul va trebui trimis in instanta, tot ce puteti face e sa sperati la o pedeapsa cu suspendare.
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2013
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
este vorba de cele doua articole de mai jos si anume:
Art. 42. - (1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Art. 44. - (1) Fapta de a modifica, șterge sau deteriora date informatice ori de a restricționa accesul la aceste date, fără drept, constituie infracțiune și de pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Dosarul nu se poate inchide daca partea vatamata isi retrage toate plangerile?
Vi s-a explicat ca la aceasta infractiune prin retragerea plangerii sau impacarea partilor nu se inlatura raspunderea penala, ramane la aprecierea procurorului daca va trimite sau nu in judecata.
Impacarea partilor , respectiv retragerea plangerii penale prealabile nu sunt incidente.Cele doua cauze care inlatura raspunderea penala trebuie sa fie expres prevazute in norma de incriminare.

fapta se poate cumva reincadra la articolul 195 Violarea corespondentei, in care se specifica ca impacarea partilor duce la eliminarea urmaririi penale?

Alte discuții în legătură

Retragere plangere Gabriel_28 Gabriel_28 Mentionez ca am fost acuzat penal de patrunderea intr-un sistem informatic si stergerea unor mailuri, insa partea vatamata doreste impacarea si retragerea ... (vezi toată discuția)
Violare intimitate sau violare corespondenta? aura89 aura89 Buna ziua, Sa incep cu o scurta povestire. In urma umilintei in public aduse mie, de catre fosta mea colega de munca (pe vremea aceea actuala) am patruns in ... (vezi toată discuția)
Violarea corespondentei electronice nicole_enache1985 nicole_enache1985 [quot]buna ziua, acum cateva zile cineva mi-a spart parola la adresa de yahoo messenger si a listat niste discutii pe care le-am avut cu o alta persoana. ... (vezi toată discuția)