Buna ziua,
Sa incep cu o scurta povestire. In urma umilintei in public aduse mie, de catre fosta mea colega de munca (pe vremea aceea actuala) am patruns in emailul ei si am trimis un mail catre toata lista ei prin care o defaimam public. Parola o cunoasteam de la ea.In urma acestui act ea a depus plangere la politie.Si, iata ca, dupa aproape 3 ani de zile sunt citata pentru declaratie, politia avand si dovezi ca mailul a fost trimis de pe calculatorul meu de acasa.
Intrebarile mele sunt: Patrunderea in mailul cuiva reprezinta violare de intimitate sau corespondenta? La ce ma pot astepta de la asta? Dar de la faptul ca in acel mail am adus injurii si cuvinte porcoase la adresa acelei femei de doua ori mai mare ca mine (eu 18 ani, iar ea 38 la vremea aceea), care ma facea sa plang zi de zi, si ma umilea de fata cu colegii si clientii firmei de cate ori avea ocazia si din cauza careia nu mai imi gaseam forta de a ma duce in continuare la locul de munca, eu fiind un copil abea iesit de pe bancile liceului?
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Este vorba de infractiunea de "Violarea secretului corespondenţei", prevazuta si sanctionata de Codul penal la art. 195 si se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar impăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Daca am dat deja o declaratie in care am recunoscut fapta mai pot schimba declaratia spunand ca cea care a depus plangere impotriva mea a fost la mine acasa trimitandu=si singura mail?Va fi cuvantul meu impotriva cuvantului ei sau se vor mai face si alte investigatii?
Baietii de la investigatii sunt prea versati ca sa-i poti pacali cu o schimbare de declaratie.
Recunoasterea faptei, plus folosirea calculatorului tau, plus alte investigatii care s-ar mai putea face in caz de schimbare a primei declaratii, toate vor duce la aflarea adevarului.
Mai trebuie sa stii ca recunoasterea faptei plus regretarea, coroborata cu o atitudine cooperanta cu organele de cercetare, pot duce la circumstante atenuante si reducerea pedepsei.
Intre timp, poate te impaci cu partea vatamata, si-si retrage plangerea.
Da, foarte probabil ca vor exista probe in acuzare.
Schimbarea declaratiei facuta aiurea mai mult dauneaza decat sa ajute...
Daca aveti avocat ar fi indicat sa va sfatuiti cu el si sa nu va schimbati aiurea declaratia.
Nu se incadreaza pe art 195 C.P. dar nu prea are importanta acest aspect in mod deosebit...
Retragere plangere
Gabriel_28
Buna ziua. Am fost chemat la DIICOT unde mi-a fost adus la cunostinta faptul ca acum doi ani am intrat pe mailul firmel la care lucram si am sters mailurile ... (vezi toată discuția)