avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Drept conducere dupa accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Drept conducere dupa accident

Salutare,
pot solicita instantei sa imi dea posibilitatea de a conduce auto. dupa ce am avut accident.
care ar fi temeiul de drept.
auzisem ca nu se mai poate ca cel inculpatul sa solicite acest drept pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cauzei, insa nu am gasit nimic concret.
#-o
Cel mai recent răspuns: sebastian-barbulescu , utilizator 10:03, 8 Ianuarie 2014
Incercati sa detaliati problema.
cauza e pe fond iar inculpatul ar dori sa-si recupereze permisul sa poata conduce pana se termina dosarul...
am incercat cu cerere la comandantul sectiei din raza unde s-a produs accidentul, insa nu s-a putut...
oare judecatorul se poate pronunta printr-o incheiere in acest sens?
inculpatul este taximetrist si are nevoie ca de aer de permis... :-/
Nu a primit dovada cu drept de circulatie? a avut dovada si nu a mai prelungit-o? era baut cand a facut accidentul?V-am spus sa detaliati cazul, daca dovada este fara drept de circulatie nu mai poate face nimic, cererea facuta la comandant atata timp cat dosarul este pe rolul instantei este complet inutila, vad ca sunteti avocat, dvs nu cititi reglementarile legale in vigoare?

ART. 111*)
(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3) şi (5);
c) la săvârşirea uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi în situaţia prevăzută la art. 115 alin. (1);
d) când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) când prezintă modificări, ştersături sau adăugări ori este deteriorat;
f) când se află în mod nejustificat asupra altei persoane;
g) când perioada de valabilitate a expirat.
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), precum şi în cele menţionate la art. 85 alin. (2) şi (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) şi (5) şi la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau de tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră dacă acesta a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, în situaţia în care regula de circulaţie încălcată este una dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), sau dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.
(5) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. e) şi g), art. 85 alin. (1) şi (3), art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3) şi art. 102 alin. (3) lit. b) şi e), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile.
(6) La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.
(7) Alineatele (3) - (5) se aplică în mod corespunzător şi în situaţia în care se reţine dovada înlocuitoare a permisului reţinut pentru o faptă săvârşită anterior, aflată în termenul de valabilitate. Termenul de valabilitate al noii dovezi nu îl poate depăşi pe cel al primei dovezi.
multumesc
o zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug nr. 146 din 4 noiembrie 2008, pentru modificarea art. 111 din oug nr. 195/2002 onu84 onu84 Buna seara! Imi poate spune cineva daca ''ORDONANTA DE URGENTA nr. 146 din 4 noiembrie 2008 pentru modificarea art. 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat romanr romanr Buna seara...In urma unui accident rutier soldat cu victime(fratele meu,prietena mea) in care cei 2 au suferit rani usoare(nu au depus plangere)...mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Permis mazy26 mazy26 explicati-mi va rog continutul articolului100 alin3 /oug195 si art 111 /oug195,mi-sa retinut permisul de conducere ,iar pe procesul verbal am aceste 2 articole ... (vezi toată discuția)