avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajat cu litigiu pe rol sunt concediat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajat cu litigiu pe rol sunt concediat

imi puteti recomanda art de lege care sa ma ajute sa ma apar? sunt in litigiu cu firma la care lucreaza sotul meu pentru modul ilegal in care au procedat ref la o adresa de infiintare a popririi emisa de SPIT, iar firma, pe langa faptul ca au efectuat poprirea fara sa-i aduca la cunostinta documentele SPIT si fara sa-i ofere libere ca sa-si depuna contestatia in termenul legal sau sa se ocupe de problema care a generat poprirea, la doua luni dupa aceea gaseste de cuviinta sa-i dea preaviz de concediere din motiv de dificultati financiare si refuzand sa-i aduca la cunostinta ce prevede Regulamentul intern si Contractul colectiv de munca referitor la conflictele de munca sau la concedierea nu din vina angajatului. multumesc anticipat. astept cu nerabdare raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:20, 8 Ianuarie 2014
puneti in discutie institutii diferite
poprirea, masura de executare silita prin care tertul-adica firam angajatoare i se aduce la cunostionda de executarea silita initiata de creditpor prin ontermediul unui exeuctor judecatoresc si contractul de munca=
puteti gasi exact detaliile care va intereseaza accesand
www.avocatnet.ro/content/art...
:)
Da. Sunt in litigiu si cu SPIT. insa, dupa titlul intrebarii voiam sa stiu in baza a ce lege sau art. de lege un angajator cu care sunt in litigiu poate sa ma concedieze? multumesc pentru promptitudine
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
iuliana2009, utilizator
Art. 55. C.mun.
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.

Ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege, avem:
- art.61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

- art.65 C.mun.
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

- art.66 C.mun.
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.

- art.81 C.mun.
1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
multumesc ptr raspuns freelis. sotul meu aici se incadreaza:

art.65 C.mun.
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

- art.66 C.mun.
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.


problema este ca mi se refuza informatiile cuprinse in CCM la nivel de unitate pentru aceasta situatie si sotul meu va fi concediat fara sa stim ce prevede CCM
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
iuliana2009, utilizator

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim al unui asociat unic cu functie de angajat. canamaria canamaria In conditiile in care un asociat unic are contract de munca inregistrat la ITM (iar societatea pe care o detine nu a avut activitate, implicit contributiile la ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca in primele 3 luni de angajare LaurentiaC LaurentiaC Buna ziua, am un angajat aflat in a treia luna de munca. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata, fara a se specifica perioada de proba de 3 ... (vezi toată discuția)
Furt 3ART 3ART Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati. Am un angajat care a adus daune morale si materiale firmei. Cum pot sa renunt la colaborarea cu el imediat, nu vrem ... (vezi toată discuția)