avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere copil

buna ziua, vreau sa raman insarcinata anul acesta si m-ar interesa cateva lucruri. am 2 joburi , ambele cu carte de munca si ambele varsa taxele si impozitele la bugetul de stat. indemnizatia mea de mamica se va cumula, adica va fi 85% din salariile adunate? mentionez ca voi opta pentru 1 an de stat acasa. si cand trebuie sa ma introrc la munca inapoi ca sa pot beneficia de cei 500 lei lunar pana face copilul 2 ani? si cand si cum trebuie sa procedeze tatal pentru a intra in luna de concediu crestere copil obligatorie. toate trebuie sa se precede fara intrerupere. si in luna in care va sta tatal acasa voi primi 85% din salariile mele sau din al lui? va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:22, 7 Ianuarie 2014
1. - In calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) se iau toate veniturile profesionale impozabile.
- Indemnizatia este egala cu 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an indemnizatia este de minimum 600 lei si maximum 3.400 lei.

2. Daca tatal copilului intra si el o luna in CCC i se calculeaza si lui indemnizatia in functie de veniturile din cele 12 luni eligibile.

3. - Ca sa puteti beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.
- Daca tatal copilului intra in CCC in luna a 12-a atunci dvs. beneficiati de stimulentul de insertie dupa ce implineste copil 1 an (adica dupa ce termina si tatal luna de CCC).

4. Cat timp tatal copilului este in CCC si primeste indemnizatie dvs. puteti relua activitatea sau puteti solicita concediu fara plata de la angajator.
multumesc mult pentru raspuns. insa la punctul 1 mi-ati spus ca indemnizatia este de 85 % din media veniturilor. media adica suma ? 85 % din totalul salariilor nete?
si ca sa fiu perfect lamurita la punctul 3 eu am inteles asa: ca eu stau acasa 11 luni cu copilul, apoi obligatoriu tatal 1 luna . eu ma intorc la munca dupa 11 luni simuncesc 1 luna fara acea indemnizatie . apoi revenim amandoi parintii la munca si abia apoi se adauga cei 500 lei. cat timp tatal sta acasa cu copilul, respectiv luna 12 a mea ( in care eu m-am intrors la munca) nu primim cei 500 lei. am inteles corect?
va multumesc tare mult!
1. Se aduna veniturile nete pe cele 12 luni si se imparte la 12 iar rezultatul se inmulteste cu 85%.

2. Restul ati inteles corect.
Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc eu1983 eu1983 Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti daca urmatoarea afirmatie este reala, este spusa de un angajat al Serviciului Alocatii si Indemnizatii : daca optezi la ... (vezi toată discuția)
Obligativitatea tatalui de a sta in concediu de crestere copil olteanugeo olteanugeo Buna ziua, Am citit legea care prevede obligativitatea tatalui de a sta in concediul de crestere copil timp de o luna si nu am inteles mare lucru. Ce se ... (vezi toată discuția)
Sotul poate intra in concediu de crestere a copilului? Corina271 Corina271 Buna ziua! Am si eu o nelamurire,sotul poate intra in concediu de crestere a copilului? Pentru ca eu nu lucrez asa ca eu nu pot intra in pre/post ... (vezi toată discuția)