avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Obligativitatea tatalui de a sta in concediu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Obligativitatea tatalui de a sta in concediu de crestere copil

Buna ziua,

Am citit legea care prevede obligativitatea tatalui de a sta in concediul de crestere copil timp de o luna si nu am inteles mare lucru.
Ce se intampla daca sotul nu sta o luna acasa si eu ma intorc la munca cu o luna mai devreme?
Mai beneficiez de stimulent de insertie?
Sotul este obligat sa stea acasa? Ce se intampla daca nu sta?
VAS multumesc
Cel mai recent răspuns: liliana.m , utilizator 13:37, 30 Octombrie 2013
1. Nu este obligatoriu dar daca tatal copilului nu intra si el in concediu crestere copil (CCC) cel putin o luna atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna.

2. In acest caz dvs. veti relua activitatea cu o luna inainte de a implini copilul 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta de CCC ati optat).

3. Veti beneficia de stimulentul de insertie dupa ce se scurgea luna in care trebuia sa intre tatal in CCC.
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspuns.
Puteti totusi sa ma lamuriti mai bine sa fiu sigura ca am inteles.
1.Indiferent daca sotul sta sau nu cu coopilul acasa o luna si eu ma intorc la munca la 11 luni nu berneficiez de stimulentul de insertie decat dupa implinirea varstei de un a a copilului. Corect?

2.Daca sotul nu sta acasa este obligat sa dea o declaratie in acest sens? Am citit ceva ca este obligat sa declare cu 60 de zile inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului. Ce se intampla daca nu face aceasta declaratie? Exista sanctiuni?

3. Ca sa imi fie mie foarte clar... caz concret...sotul isi continua activitatea la locul de munca. Eu depun dosarul pentru indemnizatia de insertie si ma intorc la munca la 11 luni? Ce se intampla? Eu primesc salariul in luna a 12-a fara indemnizatie urmand sa primesc cei 500 lei dupa implinirea varstei de 1 an a copilului si sotul primeste salariul normal...Corect?

Va multumesc

1. - Nu ati spus pentru care varianta de CCC ati optat: pana la varsta copilului de 1 an sau de 2 ani?
- Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an veti relua activitatea inainte de a implini copilul 11 luni, veti munci si veti lua salariu iar stimulentul de insertie, de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani, il veti primi dupa ce implineste copilul 1 an.
- Daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani atunci veti relua activitatea dupa ce implineste copilul 1 an si veti primi stimulentul de insertie pana implineste copilul 1 an si 11 luni (ultima luna fiind considerata cea in care trebuia sa intre tatal in CCC).

2. - OUG 111/2010 s[une ca daca nu doreste sa intre cel putin o luna in CCC tatal are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an sau 2 ani.
- Dar nu se prevede o sanctiune daca nu face acest anunt.
- Pentru a evita unele neplaceri ar trebui facut acest anunt.

3. - Dupa ce incepeti activitatea mergeti la Primarie cu o copie dupa decizia de incetare a suspendarii contractului individualo de munca (CIM) si de reluare a activitatii si completati cererea pentru stimulentul de insertie.
- Pentru munca depusa (in luna a XII-a) veti primi salariu iar dupa aceasta veti primi, de la stat, 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Sotul nu mai are nici o treaba cu asta, el isi vede de serviciul lui si primeste salariu.
Buna ziua,

Am si eu doua intrebari legate de acest concediu "obligatoriu" pentru tata.

In cazul in care eu doresc sa stau un an acasa cu indemnizatie, iar in al doilea an fara plata, iar tatal sa nu intre deloc in concediu, inseamna ca voi fi platita doar 11 luni, dupa care cea dea 12a luna nu voi mai fi platita?

Si a doua intrebare: daca tatal sta totusi acasa o luna, eu oricum nu ma intorc pana la doi ani ai copilului, care ar fi veniturile noastre? Tatal este platit cu 85% din salariu? Iar eu nu iau nimic, nu?

Va multumesc anticipat,
Liliana
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
liliana.m, utilizator
1. Nu este obligatoriu sa intre si celalalt parinte in CCC dar daca nu o face se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile adica in a 12-a luna nu veti primi indemnizatie pentru CCC.

2. - Daca tatal copilului intra o luna in CCC va beneficia de o indemnizatie egala cu 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceasta luna dvs. veti alege sa reluati activitatea sau sa luati concediu fara plata.

3. - Dupa aceea veti putea solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani.
- In aceasta situatie trebuie sa anuntati in scris Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala care o sa plateasca contributia la sanatate pentru dvs.

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie Oana1987Oana Oana1987Oana Buna ziua.Ma poate lamurii si pe mine cineva in legatura cu intoarcerea la munca?Am optat pentru concediu crestere copil 1 an pentru a beneficia de stimulentul ... (vezi toată discuția)
Ccc Monica21 Monica21 Urmeaza sa nasc luna aceasta si sunt detasata de aproape 2 ani la o institutie. As vrea sa ma intorc cat mai repede la munca insa societatea la care sunt ... (vezi toată discuția)
O luna de concediu pentru tatic sofoana sofoana buna ziua!sunt in concediu de crestere copil, si sotul meu intentioneaza sa-si ia si el o luna de concediu,avand in vedere noile prevederi legale.eu am optat ... (vezi toată discuția)