avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... O speta interesanta (sunt cetatean strain)
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

O speta interesanta (sunt cetatean strain)

Buna ziua

Imi cer scuze in prealabil pentru gresile pe care voi face, dar sunt cetatean strain.

Am o speta interesanta la care nu am gasit niciun raspuns dupa am vorbit cu mai multi oameni.

Sunt cetatean strain (din UE) cu domiciliu in Bucuresti si am un ”buletin de identitatate” emis de autoritatile din statul in care am fost nascut. Buletinul respectiv (cu poza bineinteles) are toate datele mele de identifcare (nume, prenume, CNP strain, locul nastarii, data nasterii etc) si este scrisa in limba mea materna si in limba Engleza.

M-am casatorit in 2009 in Romania (cu o romanca!) si am prezentat cartea mea de identitate (din strainatata) la starea civila, fara nicio traducere + legalizare. S-a eliberat un certificat de casatorie.

Am cumparat un imobil, si am fost la Min.Fin.Pub pentru a declarara proprietatea mea, identificand-ma cu buletinul meu (emis din strainatata) fara a fi necesar o traducere/legalizare . S-a eliberat o dovada de inscriere imobilului pe rol fiscal.

S-a nascut primul meu copil in 2009, care am declarat la Starea Civila Sector 1, impreuna cu toate actele necesare, inclusiv buletinul meu (din strainatata) fara a fi necesar o traducere/legalizare.S-a eliberat un certificat de nastere al copilului

In 2013 am fost la Evidenta Populatiei (Bucuresti) pentru a cere un noul pasaport pentru fiica mea de 4 ani. M-am prezentat (afara de actele standard) si cu buletinul meu (din strainatata) fara a fi necesar o traducere/legalizare. S-a eliberat pasaportul copilului.

In 2014 (adica astazi) am fost la Starea Civila Sector 1 pentru a declara al doilea copil care recent a fost nascut. M-am prezentat cu toate actele necesare, si cu buletinul (din strainatata). NU S-A ELIBERAT certificatul de nastere.

Motiv? Am nevoie de o copie (tradus si legalizat!) dupa buletinul meu de identitate pentru a declara copilul meu si pentru a primi un certificat de nastere!

Cunosc prevederile din Legea 119/1996 (privind actele de stare civile), actualizata si republicata (pana in 2013). Si am aflat ca in data de 26.01.2011 Guvernul a emis Hotararea Guvernului 64/2001 cu privire la aplicarea unitara a dispozitilor privind materie de stare civila (care inlocuieste o HG din 1996)

S-a modificat cerintele privind actele emise din strainatata:

Sectiunea a 3-a
Înregistrarea nasterii
....
....
Art 30 (2) a) pasaportul parintelui/parintilor cetateni straini, respectiv actul de identitate pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, original si fotocopie si traducerea legalizata a filei care contine datele de identificare;


Trebuie sa mentionez foarte clar ca obligatia mea sa prezint o copie tradus/legalizat al buletinului meu (conform norme metodologice HG 64/2011) se aplica DOAR in caz de declararea nasteri copilului. Nu se aplica in caz de declararea decesului sau la incheierea casatoriei etc.

Nu este un act samavolnic/arbitrara? Daca in toate cazurile pot sa imi identific la Starea Civila cu buletinul (din strainatata) fara traducere, de ce guvernul (nu legislatorul!) poate decide ca trebuie sa prezint o copie in format tradus si legalizat in cazul in care vreau sa declar nasterea copilului meu ?

Care este opinia voastra? E normal asa ceva?

PS: bineinteles voi face o traducere/legalizare pentru a primi certificatul de nastere al copilului,dar dupa aia doresc sa merg mai departe (din principiu) pentru a sterge partea din acest articul din HG care sa refere la necesitatea traducerii actelor de identitate. Cum trebuie sa procedez? Sa ma duc in audienta la MAI?


Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
Stefan021, utilizator
Daca in toate cazurile pot sa imi identific la Starea Civila cu buletinul (din strainatata) fara traducere, de ce guvernul (nu legislatorul!) poate decide ca trebuie sa prezint o copie in format tradus si legalizat in cazul in care vreau sa declar nasterea copilului meu ?

Care este opinia voastra? E normal asa ceva?


Sigur ca e normal sa decida asa ceva, printre altele asta trebuie sa faca: sa emita hotarari pentru organizarea executarii legilor. Cititi Art. 11 pct. c) din Constitutie. Ca uneori dispozitiile nu se coreleaza intre ele sau nu sunt chiar perfect formulate/gandite este adevarat.

doresc sa merg mai departe (din principiu) pentru a sterge partea din acest articul din HG care sa refere la necesitatea traducerii actelor de identitate. Cum trebuie sa procedez? Sa ma duc in audienta la MAI?


O hotarare de guvern poate fi modificata de alta hotarare de guvern, daca alegeti audienta poate reusiti sa ii convingeti ca e inutila acea cerinta :) Ce pot sa zic altceva... e dreptul dvs.
Legile nu sunt perfecte. In timp ele pot fi modificate si completate! Uneori, in loc sa fie simplificate mai mult sunt complicate. Cu sau fara intentie.

Atat timp cat nu ati intampinat probleme prezentand cartea de identitate in lb materna/lb. engleza atat la inregistrarea primului copil cat si a proprietatii sau cu alte ocazii bineinteles ca nu vi se pare normal sa fiti acum obligat sa prezentati o copie legalizata.

Sa nu uitam ca in UE nu se mai prezinta pasaportul ci cartea de identitatea. Asta inseamna ca fiecare tara membra a UE recunoaste cartile de identitate ale celorlalte tari UE. Simplu.

In mod sigur schimbarea a fost facuta la propunerea unui necunoscator al lb engleze.

Nu este necesar sa va duceti in audienta la MAI.

Puteti face o sesizare in acest sens la adresa de email:

petitii@mira.gov.ro

Ultima modificare: Marți, 7 Ianuarie 2014
cyan, moderator
In mod sigur schimbarea a fost facuta la propunerea unui necunoscator al lb engleze.

:-/
La faptul ca cerinta a fost introdusa ca urmare a faptului ca functionarii de la Starea Civila nu sunt obligati sa fie poligloti v-ati gandit? Ca nu e vorba doar de acte in limba engleza.

Si pana la modificarea actului normativ cum s-au descurcat?:confused:
Si inainte se cereau traduceri legalizate si autentificate si dupa caz supralegalizate. Cititi vechea Metodologie 1/ 1997 daca tot aveti chef de documentare:
[ link extern ]

Legalizarea, autentificarea si supralegalizarea nu pot fi eliminate in privinta actelor de stare civila decat daca exista conventii intre state. Cum ar fi ca oricine sa vina cu ce hartie sau plastic ar vrea iar functionarii sa fie obligati sa le ia de bune?

Alte discuții în legătură

Acte cetatean roman pentru casatoria in ue tama tama buna ziua. vreau sa ma casatoresc cu un cetatean italian ce acte imi trebuiesc din tara si de unde le pot lua? casatoria va fi in italia. trebuiesc apostile? ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere tradus gresit ClaudiaVai ClaudiaVai Fiica mea s-a nascut in Anglia, in Londra in 2002. In 2003 ne-am intors in tara si am dat la starea civila certificatul englezesc a fiicei mele pentru a-l ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere ramona savin ramona savin copilul meu s-a nascut in spania.trebuie sa platesc vreo taxa pt certificatul de nastere romanesc? (vezi toată discuția)