avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Peste cateva zile voi merge la notar pt. dezbaterea succesiunii dupa decesul tatalui meu. Mostenitori suntem eu, fratele meu si sotia tatalui. Nu stiu cum se procedeaza in cazul unui imprumut pe care l-a facut fiul sotiei sale iar tata a girat cu pensia, la banca. Totodata in afara imobilului pentru care am facut succesiune dupa decesul mamei, la care sotia actuala stiu ca are 1/3, pentru un alt imobil cumparat in timpul casatoriei lor, in care locuieste fiul acesteia si pentru care, sustin ei, le-a dat, fara inscrisuri, 11000 euro, cum se imparte acest imobil si datoria girata, in cazul in care el nu mai inapoiaza banii bancii.Sunt de bunacredinta si mi se pare omeneste sa-i inapoiem banii dati dar cei 11000 se imparte in jumate ca datoria tatalui si o suportam toti 3 in cote sau el fiind girantul, se imparte toata suma in cote? Va rog foarte mult sa ma ajutati pentru a stii ce pozitie sa adopta la prezentarea la notar. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cristinapit , utilizator 20:21, 8 Ianuarie 2014
Mostenirea se accepta "cu bune si rele" in aceleasi cote.

Nu puteti accepta ce este bun, in cotele legale, iar ce nu va convine (datoriile) sa acceptati in cote mai mici sau deloc.

Aceleasi cote se aplica si asupra datoriei, indiferent ca va convine sau nu.
Probabil ca nu ati inteles ce am intrebat. Bineinteles ca accept si datoriile, intrebarea era daca datoria, la momentul constituirii era asumata atat de catre tatal meu cat si de sotia sa in mod egal ca si proprietari ai imobilului, la momentul acesta, prin decesul tatalui, doar el, implicit mostenitorii, raman cu toata datoria? Nu este corect ca participarea lui la datorie sa fie de 50% asa cum a fost in momentul in care acesti bani au intrat in bugetul familiei, implicit beneficiind si sotia sa de ei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit persoana decedata cella1114 cella1114 Tatal fiului meu a decedat in urma cu 3 ani. A avut contractat in anul 2008 un credit pe persoana fizica (credit cu buletinul), fara ipoteca, fara giranti, ... (vezi toată discuția)
Întrebare succesiune complicată: cum se poate împărți un imobil cu două succesiuni nedezbătute? Flory55 Flory55 Buna ziua, Situatia mea este urmatoarea: bunicul meu a decedat in decembrie 2015, iar apoi in martie 2017 am pierdut-o pe mama mea, fiica acestuia. Familia ... (vezi toată discuția)
Succesiunea dana iuliana dana iuliana Suntem trei surori,iar tatal nostru prin mostenire de la mama sa a primit un imobil in timpul casatoriei (a doua, deci nu cu mama noastra).Tatal ... (vezi toată discuția)