avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somaj tehnic
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somaj tehnic

Buna ziua! Am o vechime totala in munca de 11 ani. Pe 22.09.2008 mi-am incheiat contractul de munca la unitatea unde lucram cu acordul partilor. M-am angajat pe 24.09.2008 la o alta societate cu un contract de munca perioada nedeterminata si o perioada de proba de 6 luni. Pe 24.03.2009 mi-a expirat perioada de proba si nu am semnat un alt contract dupa aceasta perioada; pentru definitivarea pe post. La noul servici se dau 10 zile de somaj tehnic. Va rog sa-mi spuneti daca eu trebuie sa plec in somaj tehnic sau trebuie sa fiu definitiva pe post. Somajul tehnic ma afecteaza daca eu voi ramane insarcinata si doresc sa beneficie de concediu pre si postnatal? Daca sunt insarcinata societatea ma trimite si pe mine in somaj tehnic? Va rog sa-mi raspundeti conf. legii, articol, alin, etc. In asteptarea unui raspuns va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLASOR CONSULT , Consilier juridic 20:38, 8 Aprilie 2009
Buna seara,

Conform Codului Muncii:
Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) in cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
(4) Absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni. (O.U.G. nr. 65/2005)
(4¹) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti. (Legea nr. 371/2005)

(5) Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Art. 32. - (1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
(3) Neinformarea salariatului anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba, in termenul prevazut la art. 17 alin. (4), duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
(4) Perioada de proba constituie vechime in munca.

Art. 17. - (2) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente :.... (Legea nr. 371/2005)
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului; (O.U.G. nr. 65/2005)
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
g) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
h) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
i) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
j) salariul pe baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
l) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
m) durata perioadei de proba
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatie firma angajatoare Lumiere Lumiere Cine poate face ceva in privinta unei firme care cheama la interviu pentru angajare numai persoane cu experienta si le munceste o zi intreaga pentru a vedea ... (vezi toată discuția)
Angajat nou. anton i anton i Am si eu o intrebare: m-am angajat de 6 zile la un hotel si nu mi s-a cerut nici un act de angajare pana acum!!!Am intrebat de ce si mi s-a raspuns ca sunt o ... (vezi toată discuția)
Preaviz anicol18 anicol18 M-am angajat la o firma cu contract pe perioada nedeterminata (anterior fiind in somaj) pe data de 29.11.2010, dar drepturile si obligatiile prevazute in ... (vezi toată discuția)