avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

M-am angajat la o firma cu contract pe perioada nedeterminata (anterior fiind in somaj) pe data de 29.11.2010, dar drepturile si obligatiile prevazute in contract nu corespund cu realitatea. Intre timp am fost contactata de o alta firma, si doresc sa accept postul oferit. Asta inseamna ca luni 13.12 va trebui sa semnez contractul de angajare.
Firma la care lucrez mi-a solicitat un preaviz de 15 zile, nu a fost de acord incetarea c.i.m cu acordul partilor , dar eu nu am posibilitatea sa stau in preaviz, saptamana viitoare v-a trebui sa incep colaborarea cu cealalta firma.
Daca pur si simplu nu ma duc in perioada preavizului am inteles ca se poate desface contractul cu sanctiuni disciplinare. Cum ma v-a afecta acest lucru in viitor?
Este adevarat ca in preaviz te poti duce doar 4 ore dupa un orar stabilit de tine? In acest fel as putea face un efort sa inchei colaborarea in conditii bune
Sau ce alternative imi mai puteti oferi ?


O a doua problema ar fi salariul . Ar putea refuza sa imi dea salariul daca nu ma duc in preaviz ? In cazul unui refuz pot sa sesizez ITM-ul ?

Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 12 Decembrie 2010
anicol18, utilizator
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 10:21, 12 Decembrie 2010
Daca s-a refuzat adesfacerea prin acordul partilor trebuie sa va dati demisia si sa respectati termenul de preaviz in caz contrar vi se va desface disciplinar contractul de munca,acest lucru pputind afecta imaginea dv. la noi angajatori. Pentru activitatea prestata urnmeaza sa fiti renmunerat nu insa si pe perioada preavizului.
In situatia dv. nu putei beneficia de un program redus in perioada preavizului deoarece acest lucru presupoune u npreaviz din partea angajatorului pentru motive care nu tin de persoana dv.
In cazul in care, dvs mai sunteti in perioada de proba (verificati CIM-ul), parerea mea este sa incetati cf art 31. alin 4.1 CM.

Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
″(4) Absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.″ (O.U.G. nr. 65/2005)
”(41) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.” (Legea nr. 371/2005)
(5) Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Prin urmare, veti face notificarea pe care o inregistrati la fostul angajator (atentie aceasta nu trebuie aprobata sau motivata), dupa care va prezentati la noul angajator.
anicol18 a scris:

.........
O a doua problema ar fi salariul . Ar putea refuza sa imi dea salariul daca nu ma duc in preaviz ? In cazul unui refuz pot sa sesizez ITM-ul ?

Va multumesc


1. Nu va poate refuza plata salariului restant, daca nu va prezentati la munca in timpul preavizului.
2. Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.
3. In cazul refuzului platii drepturolor salariale aveti posibilitatea de a sesiza ITM-ul si/sau sa va adresati instantei de judecata.

P.S. :offtopic:
Nu mai deschideti mai multe topicuri cu acelasi subiect. Este o incalcare a Regulamentului Forumului si care paote fi sanctionata ca atare.
Pe viitor , va rog sa urmariti raspunsurile primite pe topicul deja deschis.
anicol18 a scris:

Este adevarat ca in preaviz te poti duce doar 4 ore dupa un orar stabilit de tine?


Gresit, beneficiati de reducerea programului la 4 ore in conditiile in care sunteti concediat, nu si daca va dati demisia.
Potrivit art. 74 al Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010: “In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.”

verificati daca in c.i.m. este inscrisa perioada de proba in acest caz puteti notifica angajatorul cu privire la incetarea c.i.m. in baza art. 31alin. 1 (4^1) c. mun. .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj anicol18 anicol18 Buna ziua. Am fost in somaj 6 luni. In urma cu 2 saptamani am fost la un interviu in urma caruia am fost acceptata pentru postul solicitat. La interviu mi s-au ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba alexfed13 alexfed13 Buna ziua! Trebuie sa mentionez inca de la inceput ca nu dispun de experienta in reglementari de rutina ale unui job.Fiind foarte tanar si speriat,sper sa ma ... (vezi toată discuția)