avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie in perioada de proba

Buna ziua! Trebuie sa mentionez inca de la inceput ca nu dispun de experienta in reglementari de rutina ale unui job.Fiind foarte tanar si speriat,sper sa ma lamuresc prin intermediul acestui forum.M-am angajat la o firma pe 23 februarie.Din pacate,nu am reusit sa ma adaptez prea bine,si nici mediul de lucru nu este ideal.As dori sa imi dau demisia luni,pe 23 martie.Intrebarea mea este compusa din 2 parti:Trebuie preaviz,avand in vedere ca perioada de proba este de 90 de zile iar eu am efectuat doar 30? si a doua,care ma nelinisteste cel mai mult,ziua de salarizare este intotdeauna prima lucratoare a lunii..eu voi primi banii pentru cat am lucrat,nu?Nu exista nicio dispozitie legala prin care ei sa nu fie obligati sa imi plateasca perioada lucrata doar ptr ca mi-am dat demisia in perioada de proba?

Multumesc anticipat:)
Buna seara,
Intrucat sunteti in perioada de proba, puteti inceta CIM printr-o simpla notificare adresata angajatorului conf art 31 alin 3 CM, fara a fi nevoie de preaviz.
La data platii salariului, prev in CIM, veti primi salariul aferent perioadei lucrate. Nu se poate refuza plata salariului pt un astfel de motiv.
Daca va dati demisia , acesta poate fi cu sau fara preaviz, chiar daca sunteti in perioada de proba.

Perioada de proba constituie vechime in munca si face parte din durata c.i.m. pe perioada de proba aveti dreptul de a primi salariul.

Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara,

raspunsul la intrebarea dvs. este prevazut de art. 31 alin. 1 din Codul muncii - Legea 53/2003:

1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca (CIM). .....

Prin urmare formulati in scris o Notificare prin care in temeiul art. mentionat mai sus aduceti la cunostinta angajatorului incetarea CIM. Angajatorul are obligatia sa va plateasca drepturile salariale potrivit regulilor sale interne.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat nou nu s-a prezentat la serviciu in prima zi de lucru violeta54 violeta54 Buna ziua O persoana a semnat contractul de munca, am trimis REVISALUL, dar el ne-a anuntat ca nu se mai prezinta Cum fac incetarea contractului? Cu ce ... (vezi toată discuția)
Preaviz, perioada proba...etc. ietam ietam Am urmatoarele nelamuriri: -o firma, la care a lucrat un prieten, a folosit metoda insolventei si apoi s-a numit altfel; -postul a ramas acelasi, respectiv ... (vezi toată discuția)