avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Conflict de interese?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Conflict de interese?

Reprezint o forma asociativa ONG si ocup functia de consilier local, doresc sa stiu daca este coflic de interese? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: GSBV , utilizator 06:42, 27 Februarie 2014
Nu exista in sine o incompatibilitate sau conflict de interese intre calitatea de consilier local si cea de reprezentant legal al unui ONG. Eventual conflict poate aparea doar daca acel Consiliu Local ar urma sa voteze cu privire la o hotarare care ar putea profita ONG-ului - in asemenea cazuri consilierul in cauza trebuie sa nu participe la vot.
Referitor la o situatie oarecum similara:

1.Consilier local, a carui parinti sunt in consiliul director al unui ONG, doar cu numele, deoarece deciziile le la persoana in pozitia de consilier local si se poate face dovada acestui fapt, reprezinta conflict de interese?

2. Mai mult, ONG-ul are contract de furnizare de servicii (contra cost) incheiat cu primaria unde este consilier local. Aceasta este conflict de interese sau o alta modalitate de incalcare a legii (ex. abuz)?

Daca raspunsurile sunt afirmative, va rog sa sa specificati prevederile legale care sunt incalcate pentru fiecare caz in parte.

Multumesc!


@GSBV Asa cum am scris deja, simpla detinere a functiei nu e conflict de interese, ci doar participarea la luarea unei decizii care profita siesi sau intereselor proprii. Daca e demonstrabil ca desi oficial acel consilier local nu figureaza membru / conducator al acelui ONG dar de fapt e implicat in acesta / chiar il controleaza, atunci se poate considera ca e o simulatie si deci situatia ar trebui judecata ca si cum acea persoana ar fi oficial membru ./ conducator al acelui ONG si vazut daca a participat sau nu la luarea unor decizii favorabie acelui ONG ex. alocare de fonduri, acordare de autorizatii etc. Afilierea de orice fel cu acel ONG ar trebui sa figureze in declaratia de interese a consilierului local. Daca nu si-a declarat legatura cu acel ONG dar se poate dovedi ca acestea exista in mod substantial, se pune problema si comiterii unei infractiuni de fals de catre acel consilier local...
Multumesc mult pentru raspuns. Parintii respectivului consilier sunt membri fondatori si detin functiile de presedinte si vice-presedinte in consiliul director. Au peste 70 de ani si habar n-au ce se intampla in asociatie. Consiliul director este format doar din 3 membri. ONG-ul in sine are 4 membri, iar cel de-al patrulea este partenerului de viata, relatie neoficiliazata. Mai mult respectivul conslier este presedintele comisiei a carei activitate coincide cu activitatea ONG-ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consilier local, membru al unui ong mariam1980 mariam1980 UN CONSILIER LOCAL POATE FI SI MEMBRU INTR-O ASOCIATIE NON-PROFIT CARE ARE CONTRACTE CU UNITATEA TERITORIAL ADMINISTRATIVA PE CARE O REPREZINTA? (vezi toată discuția)
Srl membru fondator ong eudia eudia sunt administratorul unic al unui SRL si doresc sa deschid un ONG in care vreau ca membrii fondatori sa fie: SRL -ul, eu si inca o persoana. Este posibil acest ... (vezi toată discuția)
Conflict interese ong? moonprincess moonprincess Buna seara! Vin cu o intrebare referitoare la infiintarea unui ONG si posibilitatea aparitiei unui conflict de interese. Daca unul dintre asociatii ONG-ului ... (vezi toată discuția)