avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Consilier local, membru al unui ong
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Consilier local, membru al unui ong

UN CONSILIER LOCAL POATE FI SI MEMBRU INTR-O ASOCIATIE NON-PROFIT CARE ARE CONTRACTE CU UNITATEA TERITORIAL ADMINISTRATIVA PE CARE O REPREZINTA?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 14:39, 6 Decembrie 2013
OG 26/2000 prevede la art. 24 alin.4 ca nu poate fi membru al consiliului director, iar dacă era, pierde această calitate orice persoană care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unei instituţii publice, dacă asociaţia respectivă are ca scop sprijinirea activităţii acelei instituţii publice.
Daca asociatia are contact cu acel consiliu local, opinia mea este ca acesta pierde calitatea de membru al CD si nu calitatea de membru al asociatiei.
Pentru a iesi din orice conflict de interese ar trebui sa se retraga de la votul pe orice subiect care are de a face cu organizatia
Poate fi in opinia mea fara probleme, daca scopul acelui ONG nu este sprijinirea acelei unitati administrativ-teritoriale / organelor si institutiilor din cadrul si subordinea acesteia. Faptul ca are un contract nu inseamna ca ONG-ul sprijina, ci ca eventual primeste sprijin sau e o relatie comerciala ex. ONG-ul ii presteaza servicii sau livreaza bunuri sau e o asociere in participatie sau ce o fi, ca nu ati precizat natura contractului. Doar ca, pentru evitarea conflictului de interese, acel consilier trebuie sa se abtina de la vot si sa nu participe nici in alt mod la luarea deciziilor autoritatii locale in legatura cu acel ONG. Precizez ca raspunsul este din perspectiva legislatiei ONG, trebuie insa verificata si legislatia care reglementeaza statutul alesilor locali si prevenirea conflictelor de interese, pentru a vedea daca nu este acolo vreo norma care ar interveni in acest caz. Din Legea 393 / 2004 privind statutul alesilor locali, art. 74 si urmatoarele, rezulta ca nu e o problema ca un consilier local sa fie membru / asociat intr-o firma sau ONG, inclusiv sa fie membru in organele de conducere si acea firma sau ONG sa aiba relatii contractuale / sa fie beneficiar al unei decizii a consilului local, doar ca are obligatia sa declare acel interes si sa nu participe la luarea deciziei respective. IN acest sens este si art. 46 din Legea 215 / 2001 privind administratia publica locala. Dar e de verificat si restul de acte normative speciale ce ar putea incidente, chestiune pentru care nu am timpul eu sa o fac acum, de aceea nu pot garanta 100% raspunsul de mai sus...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de interese? ciribasa ciribasa Reprezint o forma asociativa ONG si ocup functia de consilier local, doresc sa stiu daca este coflic de interese? va multumesc! (vezi toată discuția)
Legea ong-urilor vs institutie publica / institutie de interes si utilitate publica bogdan manescu bogdan manescu Buna ziua, Conform Ordonanței nr. 26/2000 cu modificările introduse de Legea nr. 246/2005 (așa-zisa Lege a ONG-urilor) art. 24 alin. 4 Nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese? florypop florypop In prezent sunt cercetator intr-un institut de cercetare si as dori ca impreuna cu colegii mei sa infiintam un ONG sau spin-off cu domeniu principal de ... (vezi toată discuția)