avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Conflict de interese?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Conflict de interese?

In prezent sunt cercetator intr-un institut de cercetare si as dori ca impreuna cu colegii mei sa infiintam un ONG sau spin-off cu domeniu principal de activitate cercetarea stiintifica si consultanta in domeniul nostru.
Faptul ca suntem implicati in proiecte de cercetare in curs de desfasurare ne-ar determina sa ne continuam activitatea in institut inca cel putin doi ani.
Poate fi considerat un conflict de interese? Daca da, cum ar putea fi solutionat?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: florypop , utilizator 17:11, 23 Noiembrie 2013
bineinteles ca , teoretic, nu poate exista conflict de interese deoarece ONG este non-profit...asta nu inseaman ca nu puteti fi cercetati pentru contracte preferentiale....depinde de cazul in speta
M-ar interesa de exemplu daca am putea participa la o licitatie pentru un proiect ca ONG atata timp cat si institutul urmeaza sa participe.
Practic noi ca persoane am participa in 2 consortii diferite, concurand pentru acelasi proiect. Este considerat acest lucru ca fiind conflict de interese?
Cred ca sunt doua aspecte aici: una legata de conflict de interese (care sunt situatii ce pot aparare in viitor) si alta legata de incompatibilitate (special prevazute de lege). Aceste incompatibilitati sunt prevazute fie in legea de organizare a entitatilor respective sau a profesiei.
OG 26 stabileste o incompatibilitate precizand faptul ca Nu poate fi membru al consiliului director, iar dacă era, pierde această calitate orice persoană care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unei instituţii publice, dacă asociaţia respectivă are ca scop sprijinirea activităţii acelei instituţii publice.
Banuiesc ca fi legea privind organizarea si functionarea institutiei publice respective poate face referire la incompatibilitati.

Daca vorbim despre conflict de interese acesta il regasim atunci cand o persoana se poate afla in doua posturi diferite si ar avea posibilitatea de a decide in ambele cazuri. Daca nu aveti capacitatea de decizie in cele 2 entitati si nu aveti o relatie contractuala intre cele 2 entitati nu consider sa fiti in conflict de interese.
Cat despre participarea ca si expert in ambele consortii este posibil ca in ghidul solicitantului sa fie anumite restrictii.
Multumesc pentru raspuns! A doua parte a raspunsului dvs. se potriveste cazului nostru intrucat nu avem functii de conducere in institut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista incompatibilitate? psi.carpc@yahoo.com psi.carpc@yahoo.com Va rog sa imi spuneti daca exista incompatibilitate in cazul unei colaborari, pe un proiect pe fonduri, daca directorul unei institutii are totodata si ... (vezi toată discuția)
Este compatibila functia de presedinte al asociatiei cu functia de primar? Alin Buzatu 12 Alin Buzatu 12 Buna ziua,sunt presedintele unei asociatii ONG fara remuneratie ,fara contracte actine cu alte societati sau institutii ...intrebarea mea este urmatoarea: Este ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate sau conflict de interese angajat contractual? Dan_Oprea Dan_Oprea Buna seara, am o intrebare legata de situatia in care un angajat contractual al unei institutii publice (directie de sport) este in acelasi timp presedinte al ... (vezi toată discuția)