avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acord de mediere in cazul unui divort fara copii
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acord de mediere in cazul unui divort fara copii

dupa ce se incheie un acord de mediere,ca sa fie cu titlu executoriu se merge cu el la judecatorie cat dureaza,ca si timp?se judeca in sala de sedinte?care e costul transformari din acord in hotarare judecatoreasca ?in cazu
Cel mai recent răspuns: bisu , utilizator 09:11, 22 Ianuarie 2014
Taxa pe care a veți avea de achitat este de 20 de lei.Se va judeca în camera de consiliu, într-un termen scurt, câteva zile.
si hotararea se trimite acasa ?una dintre parti se grabeste sa plece din tara ?e nevoie de ceva semnaturi ?
Dupa depunererea la registratura a cererii de consfintire a acordului de mediere (insotita de acte doveditoare identitate, certificate nastere soti, certificat de casatorie) cu dovada achitarii taxei de timbru de 20 ron, cererea se inregistreaza, se distribuie aleatoriu si se prezinta de indata judecatorului desemnat. Nu se face procedura de regularizare a cererii de chemare in judecata si nu se fixeaza termen de judecata (ca la procedura contencioasa), ci se stabileste ora si eventual o alta zi in care partile vor fi chemate la instanta.

Deci ambele parti se prezinta la judecator la data stabilita, procedura are loc in camera de consiliu, iar judecatorul verifica daca la momentul incheierii acordului de mediere s-au respectat conditiile prevazute de lege pentru inchierea acordului. Asadar partile trebuie sa se mai prezinte cel putin o data in fata judecatorului. Daca mai trebuie depuse acte sau aduse lamuriri (in cazul unui divort prin acord, fara copii minori, e putin probabil sa mai fie necesare alte astfel de lucruri), judecatorul poate invita partile la o alta data, tinand insa seama de celeritatea procedurii.

Hotararea ar trebui sa cuprinda in dispozitiv acordul de mediere, insa nu se va redacta pe loc, asadar va va fi remisa ulterior.

Aceasta este procedura ca la carte. Practica si teoria insa nu se intalnesc intotdeauna la modul perfect, iar diferentele au cauze multiple, insa in mod cert totul ar trebui sa fie foarte simplu si rapid.
Am realizat ca nu am inclus in lista documentelor obligatoriu de atasat cererii adresate catre instanta cele mai importante documente: acordul de mediere (original, atat in forma scrisa, cat si electronica), procesul-verbal de inchidere a medierii (cu aceleasi mentiuni), precum si contractul de mediere in original.
Era logic, de aceea mi-au si scapat, insa nu as vrea ca omisiunea mea involuntara sa produca vreun prejudiciu cuiva care nu are toate aceste informatii si dintr-o alta sursa.
da am inteles ,imi place aceasta profesie.dar fiind la inceput de drum imi e putina teama ca sa nu gresc procedura .va multumes tututror pt raspunsuri

Alte discuții în legătură

Divort garnita georgiana garnita georgiana buna ziua vreau sa-mi spuneti cum procedez ca sa divortez,avem un copil de 5 ani unde trebuie sa merg la judecatorie sau la primarie si ce acte am nevoie ... (vezi toată discuția)
Posibilitate rapida desfacere casatorie ioana_livia ioana_livia buna seara. ce pasi trebuie urmati in cazul unui cuplu, casatorit civil pe 6.12.2012, pentru divort imediat? ( in sensul excluderii celor 30 de zile de mediere ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj john_valentyn john_valentyn Buna seara, As dori sa divortez de sotia mea de comun acord. Avem impreuna o masina care este pe numele meu, cumparata in timpul casatoriei si un apartament ... (vezi toată discuția)