avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul cod penal nu mai are infractiunea de inselaciune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul cod penal nu mai are infractiunea de inselaciune?

Buna seara

am auzit azi un zvon de la un prieten de al meu inchis care este inchis pentru inselaciune in forma continuata pe mai multe dosare cu noul cod penal el poate sa vina in libertate din cauza ca noul cod nu mai pedepseste inselaciunea penal ?

Asta asi dori sa va intreb pe dvs si inca ceva in cazul in care se da gratiere primesc si cei care sunt condamnati cu executare si cu suspendare pentru infractiunea de inselaciune ?

Si daca da sau poate ca da atunci ce inseamna asta din momentul in care intra legea cu gratiere se sterge automat cazierul ?

Va multumesc foarte frumos anticipat pentru raspunsuri si va doresc un an nou fericit si multa sanatate!=D>
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:50, 14 Mai 2014
Infractiunea a ramas. Modificarea consta in faptul ca in noul cod penal "Împăcarea înlătură răspunderea penală".
ART. 244 NCP
Înşelăciunea
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

Infracţiunea de inselaciune in forma prevazuta de art. 215 alin.1 şi 2 din actualul C.P. pastreaza in totalitate forma anterioara şi conţinutul constitutiv, limitele pedepselor sunt insa substantial micsorate. De asemenea au fost eliminate variantele calificate referitoare la comiterea infracţiunii cu prilejul incheierii sau executarii unui contract pe care NCP o incrimineaza intr-o formă specială, numai cu privire la cumpararea sau achizitionarea de bunuri sau servicii la infractiunea prev. de art. 239 "Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor", "inselaciunea cu cecuri", care nu se justificau ca diferenţiere de tratament sancţionator fata de celelalte infracţiuni şi inselaciunea cu consecinţe deosebit de grave. Intr-adevar ca element de noutate, impacarea partilor inlatura raspunderea penala, desi acţiunea penala este pusa in miscare din oficiu.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Ianuarie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Doar daca ar fi vorba de alte modalitati de comitere a faptei materiale ar putea sa il ajute noua lege penala.
Si pedeapsa maxima va fi de 5 ani dar se poate ajunge si la 10 ani din cate am inteles...ca s-a si intamplat in alte cazuri...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ncp - inselaciune premeditata maiaB maiaB Buna ziua! Intrebare: cum se pedepseste INSELACIUNEA PREMEDITATA ( ma refer la bani primiti si scutiti din alte plati pt servicii neonorate voit, exista probe ... (vezi toată discuția)
Inselaciuni, intrarea noului cod, contopire oltul oltul buna ziua am o pedeapsa de 2 ani cu suspendare si una de 3 ani sub supraveghere. mai am 2 procese pt inselaciune cu prejudiciu achitat in ambele dosare..daca ... (vezi toată discuția)
Tentativa de inselaciune oltul oltul conform noului cod penal tentativa de inselaciune va fi pedepsita? avand in vedere faptul ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala (confor NCP) (vezi toată discuția)