Buna ziua, pe 25 04 2012 am condus un scuter de 125 si nu era inmatriculat si nici nu aveam categoria corespuzatoare adica aveam doar B si azi am fost chemat la militie si cand am ajuns acolo am terminat declaratia si m au retinut permisu de conducere si am primit o dovada de 15 zile...acum vreau sa ma ajutati va rog daca imi puteti spune cat dureaza pana vine rezultatul de la procuror? Si la ce ma pot astepta? Si daca mai este ceva de facut? O zi cat mai placuta!!!
deocamdata va trebui sa asteptati acel raspuns din partea procurorului....
insa pana atunci puteti contesta pv. pe OUG 2
si puteti solicita dovada provizorie de conducere pt. 30 de zile.
Art. 86. -
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Inculpatul are posibilitatea sa uzeze de disp. art 320 ind.1 c.proc.pen. ( recunoasterea vinovatiei), situatie in care instanta va pronunta condamnarea inc.care beneficiaza de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedesapsa.
De asemenea instanta poate retine la individualizarea pedepsei si circumstantele atenuante prev. de art 74- 76 c.pen.si sa se orienteze la o pedeapsa situata sub minimul special redus cu 1/3.
Art. 81
Condiţiile de aplicare a suspendării condiţionate
Instanţa poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumită durată, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 3 ani sau amendă;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni, afară de cazul când condamnarea intră în vreunul dintre cazurile prevăzute în art. 38;
c) se apreciază că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executarea acesteia.
Se poate aplica si o sanctiune cu caracter administrativ, o amenda administrativa, conform art. 91 din Codul penal .
(art .18 indice 1 Cod penal este aplicabil faptelor care au adus o atingere minimă valorilor sociale ocrotite de lege, sunt în mod evident lipsite de importanţă şi nu prezintă concret acel nivel ridicat de pericol social specific infracţiunii, textul de lege stabilind încă de la început că aceste fapte nu constituie infracţiuni)
De unde pot ridica dovada pe 30 de zile si pentru ce ii zic ca imi este necesara? Si imi dau seama ca trebuie sa astept raspunsul de la procuror dara cat dureaza pana cand vine raspunsul?
@ Stoica Ioana
multumesc mult!!!!!
Asta am gasit si eu dar pe mine ma interezeaza cat dureaza pana e dat la gata dosarul de procuror? si dupa ce vine rezultatul mai stau iar 90 de zile sau de acum se iau in calcul?
oug195
Art.111. - (1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) şi (5), art.89 alin.(1), art.90 alin.(1) şi art.92 alin.(3) şi (5);
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin.(1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie. (4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră dacă autorul accidentului a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie, în condiţiile stabilite în regulament.
(6) Prelungirea dreptului de circulaţie, atunci când dovada înlocuitoare eliberată în condiţiile alin.(4) prevede acest drept, se poate dispune, cu câte 30 de zile, de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta, la propunerea procurorului care efectuează urmărirea penală sau care exercită supravegherea cercetării penale ori la propunerea instanţei de judecată care soluţionează cauza penală ori plângerea introdusă împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale ori scoaterii de sub urmărire penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti.
Prelungirea dreptului de circulatie cu 30 de zile se face numai in conditiile alin. (4), nu cazul de fata nu se incadreaza in prevederile alin. (4).
@sebastian-barbulescu, daca cunoasteti dvs. care este temeiul legal in baza caruia isi poate prelungi dreptul de circulatie cu 30 de zile ptr fapta incadrata la art. 86 (2) va rog sa il postati, eu nu il cunosc si mi-ar folosi ptr imbunatatirea cunoasterii legislatiei.
Sorry, my mistake! M-am "inspirat" eronat din oug195 pe care o am ne-updatata. Am dilit-o ca sa nu mai dau informatii gresite.
Art.111 a fost modificat prin O.U.G. nr.146/2008 – M.Of., Partea I, nr.754/07.11.2008 si va fi modificat prin Legea 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. (Art. 121)
Art.111. - (1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3) şi (5);
4. La Art. 111 alineatul (1) , litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
b) cand titularul acestuia a savarsit una dintre infractiunile prevazute la art. 334, art. 335 alin. (2) , art. 336, 337, art. 338 alin. (1) si la art. 339 alin. (3) si (4) din Codul penal.
c) la săvârşirea uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi în situaţia prevăzută la art. 115 alin. (1);
d) când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) când prezintă modificări, ştersături sau adăugări ori este deteriorat;
f) când se află în mod nejustificat asupra altei persoane;
g) când perioada de valabilitate a expirat.
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie.
(3) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit. a) şi d), precum şi în cele menţionate la art. 85 alin. (2) şi (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) şi (5) şi art.102 alin.(3) lit. a) şi c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.
5. La Art. 111, alineatele (3) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(3) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si d) , la art. 102 alin. (3) lit. a) si c) din prezenta ordonanta de urgenta, precum si in cele mentionate la art. 334 alin. (2) si (4) , art. 335 alin. (2) , art. 336, 337, art. 338 alin. (1) , art. 339 alin. (2) si (4) din Codul penal, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră, dacă acesta a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, în situaţia în care regula de circulaţie încălcată este una din cele prevăzute la art.102 alin.(3) lit. a) şi c), sau dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.
(5) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. e) şi g), art.85 alin.(1) şi (3), art.100 alin.(3), la art.101 alin.(3) şi art.102 alin.(3) lit. b) şi e), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile.
.........................................................................................
(5) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. e) si g) si la alin. (3) lit. b) si e) din prezenta ordonanta de urgenta, la art. 100 alin. (3) , la art. 101 alin. (3) , precum si la art. 334 alin. (1) si (3) din Codul penal, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.
(6) La cererea titularului permisului de conducere reţinut în condiţiile alin.(1) lit.b) sau ale alin.(4), procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată învestită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie, cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta.
(7) Alineatele (3) – (5) se aplică în mod corespunzător şi în situaţia în care se reţine dovada înlocuitoare a permisului reţinut pentru o faptă săvârşită anterior, aflată în termenul de valabilitate. Termenul de valabilitate al noii dovezi nu-l poate depăşi pe cel al primei dovezi.