Am 29 de ani, si sunt proprietara unui apartament din Bucuresti pe care as dori sa il vand, dar unele clauze din contract sunt contradictorii si nu stiu exact ce sa inteleg din ele. Apartamentul a fost cumparat de catre mama mea, in timp ce eram minora, si donat mie. Una din clauzele prevazute de contractul vanzare-cumparare mentioneaza ca, in raport cu mama mea, eu voi intra in posesia apartamentului in momentul decesului ei, pentru ca ea beneficiaza de uzufrupt viager.
Mai incolo, pe alt paragraf, este mentionat ca eu am interdictia de instrainare a apartamentului pana implinesc varsta da 23 de ani, si de asemenea de a respecta dreptul de uzufruct viager al mamei mele si ca nerespectarea acestor sarcini poate rezulta in revocarea donatiei.
Relatiile cu mama mea au incetat cu ani in urma, iar acum am 29 de ani, si as dori sa vand acest apartament.
As dori sa stiu daca este posibil acest lucru, sau daca am nevoie de acordul ei (acord pe care nu am sanse de a il primi).
Situatia este destul de clara. Il poti instraina fara acordul dumneaiei, avand peste 23 ani, insa cel care cumpara preia obligatoriu si dreptul de abitatie viagera al mamei tale. Cu alte cuvinte il vinzi, dar cumparatorul va trebui sa accepte clauza cu abitatial viagera...si sincer nu stiu cine se incumeta....
Va multumesc pentru timpul acordat.
Presupunand ca voi reusi sa o conving sa imi dea acordul, in ce forma trebuie acesta sa fie, ca act juridic, in asa fel incat ea sa nu mai aiba dreptul de uzufruct viager?
Mama dvs trebuie sa renunte la acest drept printr-un act autentic, adica la notar.
Mai departe trebuie sa faceti o cerere pentru radierea acestui drept de uzufruct din cartea funciara. (cerere + act-ul autentic din care reise renuntarea + taxa de timbru + timbru fiscal)
In ipoteza, mai putin probabila, in care uzufructul nu este inscris in cartea funciara si apare doar in contract... se pot face niste chestii...
Si daca eu ma duc la cartea funciara, va fi posibil sa fac rost de aceasta informatie? Trebuie sa precizez ca acest contract de vanzare-cumparare a fost intocmit in Sinaia, va trebui sa ma duc la cartea funciara de acolo, sau la cea din Bucuresti?
Am o problema majora
ememe
am un apartament care e al mamei dar avem drept viager si eu si fosta sotie(sunt divortat).casa , la 18 ani,va fi al copilului dar fosta sotie nu vrea sa ... (vezi toată discuția)