avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act Vanz-Cump. unde mama sa fie nud proprietar, iar eu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act Vanz-Cump. unde mama sa fie nud proprietar, iar eu sa fiu uzufructuar viager

Mama doreste sa-mi cumpere un apartament, dar vrea sa se asigure ca nu cumva sa il vand fara acordul ei. Nelamurirea este daca poate sa cumpere apartamentul de la un X vanzator, iar in contractul de vanzare cumparare ea sa fie nudul proprietar si eu sa am dreptul de uzufruct viager al acelui aparament. In acest fel sunt si eu asigurat in caz ca, doamne fereste, se intampla ceva cu mama nici un posibil mostenitor nu o sa ma poate evacua atat timp cat traiesc eu.
As dori sa primesc un raspuns daca se poate inscrie ce am spus mai sus in actul de V-C incheiat cu vanzatorul apartamentului; sau trebuie facut un alt act intre mama si mine, ceea ce banuiesc ca implica niste costuri mai mari.
Sper ca am fost destul de explicit! Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 1 Mai 2011
marian00, utilizator
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 12:28, 2 Mai 2011
Se poate prin acelasi act ... mama dumneavoastra cumpara apartamentul si se insereaza o clauza de uzufruct viager in favoarea dumneavoastra.
Daca mama doreste sa va cumpere DVS. un apartament, normal ar fi sa dobanditi dvs. nuda proprietate, iar dumneaei uzufructul viager, in felul acesta dvs. sunteti proprietar, iar prin clauza inscrisa in favoarea mamei are siguranta ca nu-l veti putea instraina atat timp cat este in viata si nici nu aveti temeri in caz ca (Doamne fereste!) i s-ar intampa ceva mamei dvs.
nu e nevoie sa faceti doua contracte. in acelasi contract de vanzare-cumparare se va stabili cine e nudul proprietar si cine e beneficiarul dreptului de uzufruct.
Multumesc pentru raspunsuri. As vrea sa mai stiu daca vreodata o sa vindem apartamentul, procedurile de vanzare vor fi mai complicate in cazul in care este un beneficiar al dreptului de uzufruct al apartamentului fata de cazul in care nu ar fi nici o clauza de acest gen; cu mentiunea ca ambele parti sa fie deacord atat nudul proprietar cat si beneficiarul dreptului de uzufruct.
Cum se va prezenta situatia in cazul in care una din parti nu este de accord cu vanzarea apartamentului ? Intreb pentru ca viata este lunga si este bine sa avem la cunostiinta si aceste detalii.
Ultima modificare: Duminică, 1 Mai 2011
marian00, utilizator
Potentialul cumparator va achizitiona bunul imobil impreuna cu uzufructul...

Alte discuții în legătură

Contract de v-c cu uzufruct viager ionclaudiu ionclaudiu In contract se stipuleaza ca uzufructul este pe tot apartamentul pe durata vietii celor doi vanzatori fara alte clauze de intretinere. Ce obligatii are in ... (vezi toată discuția)
Care este dreptul meu julia_30 julia_30 Buna ziua, as dori sa stiu si eu ce drepturi detin (in ce procentaj)asupra unui apartament cumparat prin contract de vanzare -cumparare impreuna cu mama mea. ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)