avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendare sau incetare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendare sau incetare contract de munca

Buna seara. V-as ruga sa ma sfatuiti intr-o problema. In serviciul in care lucrez exista angajat un asistent personal cu CIM pe perioada determinata. CIM initial a fost incheiat in anul 2000 pe o perioada de 3 luni, (pe vechea legislatie), dupa care s-au intocmit acte aditionale pana in prezent. La CIM exista anexa Fisa postului si un angajament semnate de catre angajat in anul 2007, prin care se obliga sa anunte angajatorul in termen de 48 de ore orice modificare intervenita. Problema este urmatoarea: Domiciliul asistentului personal si minorului este in localitatea unde i s-a incheiat la Primarie CIM, insa de aproximativ 4 ani, sunt plecati si locuiesc fara forme legale in Bucuresti. Mentionez ca la dosarul aflat in evidenta Primariei nu a depus planul de recuperare al minorului si nici o alta adresa prin care informeaza de modificarile intervenite. I s-a pus in vedere de aproximativ 2 luni sa isi reglemeteze situatia domiciliului (ori sa isi stabileasca resedinta sau domiciliul in Bucuresti, ori sa se reintoarca in localitatea unde are domiciliul actual) deoarece, conform Legii 448/2006 asistentii sociali trebuie sa faca vizite periodice la domiciliul persoanei cu handicap. Ori in conditiile de fata nu se poate respecta legea. De asemenea, minorul este inscris la scoala in Bucuresti. Prin amabilitatea celor de la DGASPC am intrat in posesia unei copii a planului de recuperare unde i se atragea atentia sa isi reglementeze situatia domiciliului. In momentul in care l-am contactat pe aceasta tema, a amenintat cu instanta daca ii va fi desfacut contractul de munca. Cum ne sfatuiti sa procedam? Putem sa ii suspendam CIm cf.Codului Muncii art.51, alin.2 sau ili putem desface CIM? Mentionez ca exista cateva rapoarte de vizita la domiciliu ale asistentilor sociali si de asemenea, faptul ca serviciul resurse umane nu vrea sa se ajute in nici un fel. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Anca C , utilizator 09:14, 9 Aprilie 2009
De ce nu il cercetati disciplinar ? Este vorba totusi de o incalcare a angajamentului, a unei dispozitii date de angajator.
Contractul pe durata determinata cand expira? In contractul individual de munca ce scrie la locul unde isi va desfasura activitatea?
CIM, prin act aditional, expira la 25.03.2010. CIM s-a intocmit in anul 2000 (s-au facut apoi doar acte aditionale) , iar cei de la personal nu l-au reactualizat. am descoperit azi ca este, in forma veche, in care nu se specifica locul de munca. In contractele pe care le-am incheiat in ultimii 2 ani am specificat ca locul de munca este la domiciliul persoanei cu handicap. Ce putem face? De aceea am specificat mai sus ca cei de la resurse umane nu ne ajuta deloc.
Conform codului muncii in vigoare.....Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni.
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea temporara a activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
d1) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
d2) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
d3) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
e) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, programe, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si/sau la nivel de ramura.

Chiar daca CIM s-a incheiat in anul 2000, aveti grija ca in anul 2003 s-a modificat codul muncii iar acum sunt alte dispozitii legale.
Din ce scrieti, nu puteti inceta contractul cu expirarea duratei determinate. Daca in actele aditionale este specificat domiciliul persoanei cu handicap, eu spun ca puteti sa il cercetati disciplinar si apoi, chiar si sa il concediati pentru motive disciplinare.
In ultimul act aditional se specifica numele asistentului personal, numele minorului cu handicap si domiciliul acestora insa nu specifica in mod expres locul de munca. Insa, in planul de recuperare este mentionat expres ca trebuie reglementata situatia domiciliului., ceea ce nu s-a rezolvat in termen de 1 an de la data emiterii certificatului de handicap si a planului de recuperare. Ne putem lega cumva de asta?Pentru ca actul aditional nu este semnat de asistentul personal, deoarece nu a fost la domiciliu, fiind la Bucuresti. Este o situatie foarte urata si de aceea, cu scuze, va rog sa ne ajutati. Va multumesc

Alte discuții în legătură

Contract de munca incheiat pe perioada determinata - asistent personal geanina_Prv geanina_Prv conf. Legii 448/2001, persoana cu handicap grav are dreptul la un asistent personal al carui contract de munca se incheie pe perioada valabilitatii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - insotitor copil cu adhd si retard mintal lauramaria1 lauramaria1 Copil de 10 ani diagnosticat cu Adhd, retard mintal mediu este in clasa a2 a nu are insotitor. Intrebarea mea este daca mama lui poate sa isi faca actele ... (vezi toată discuția)
Pot fi asistent personal? ema.pascalin ema.pascalin Am un copil in varsta de 4 ani incadrat in gradul I de handicap. Primesc o indemnizatie de 450/luna indemnizatie) si o suma de 91 lei/luna (buget ... (vezi toată discuția)