avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa CCC

Intrebarea mea este:
Daca o persoana are posibilitatea ca dupa ce a parcurs cele 24 de luni de CCC, poate beneficia de somaj, in situatia in care firma la care a lucrat inainte mai mult de 12 luni, in ultimile 24, a fost radiata din Registrul Comertului?
In situatia in care raspunsul este afirmativ, as mai vrea sa stiu si ce trebuie sa faca pentru a se inscrie la somaj.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:51, 8 Ianuarie 2014
1. Cand a intrat in concediu crestere copil (CCC) i s-a suspendat contractul individual de munca (CIM).

2. Inainte de a fi radiata firma de la ROC trebuia ca angajatorul sa va inceteze CIM, conform Codului muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;

3. De asemenea trebuia sa va inmaneze urmatoarele documente: decizia de incetare a CIM, adeverinta de vechime si adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26), acte cu care trebuia sa va prezentati la Agentia de Somaj.

4. Daca angajatorul nu mai exista trebuia sa depuna arhiva la ITM unde veti merge sa solicitati actele amintiote mai sus.

5. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

Inteleg ca raspunsul este DA la intrebare.
Se desprind doua posibile situatii:
1 Daca firma a fost radiata, actele specificate de dumneavostra la punctul 3, se pot solicita la ITM.
2 Daca firma nu a fost radiata, este obligata sa elibereze, actele respective.
Va rog sa-mi raspundeti daca am inteles corect, pentru ca in cazul prevazut la punctul 2 situatia este mai complicata, dat fiind faptul ca cei ce detin (detineau) firma nu au mai putut fi contactati.
De aceea va mai rog sa-mi spuneti daca informatia despre firma daca a fost sau nu radiata din ROC o pot obtine de la ITM sau ROC.
Cu stima!
@ baican constantin

1. Numai adeverinta de vechime pana la data de 01.01.2011 se poate obtine de la ITM.
Incepand cu data de 01.01.2011 nu se mai inregistreaza la inspectoratele teritoriale de munca, contracte individuale de munca si nu se mai depun acte privind executarea, modificarea, suspendarea si executarea acestora. Acestea se transmit in format electronic, in registrul general de evidenta a salariatilor, conform HG nr.500/2011, modificata si completata.

2. Angajatorul are obligatia de a va elibera actele respective, conform art.8 alin.3 din HG nr.500/2011 si a Legii nr.76/2002.

3. Informatia despre radierea societatii se obtine numai de la Reg.Comertului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte retinute de itm la depunerea dosarului de somaj iulia1988 iulia1988 Buna seara! Astazi am depus dosarul pt somaj si am constatat ca mi-au oprit in original decizia de incetare a contractului de munca si anexa 26 ( cu ... (vezi toată discuția)
Acte necesare somaj dupa cic caramica_24 caramica_24 Buna ziua. Sunt in cic pana pe 20 iulie si ma intereseaza de ce acte am nevoie pt a intra in somaj si ce trebuie facut in conditiile in care firma la care ... (vezi toată discuția)
Somaj livialina livialina Sunt somera din 08.11.2012 desfacerea CM cu art 65,66 dupa 2 ani CCC. Mentionez ca am fost in periaoda de preaviz 20 zile , termen expirat pe 08.11.2012. Dupa ... (vezi toată discuția)