Buna ziua,
Sunt divort de 2 ani si avem un baietel de 4 ani , pentru care avem custodie comuna. domiciliul copilului a fost stabilit la adresa din buletin, respectiv in casa in care am locuit, in care sta acum sotia si copilul.
Ma implic activ in cresterea si educatia copilului atat financiar cat si petrecand cateva ore cu el IN FIECARE ZI si cel putin 2 weekend-uri pe luna.
Acum sotia vrea sa plece cu copilul in alt oras, pentru al indeparta de mine, ca razbunare la faptul ca nu vreau sa ma intorc la ea. (a dat divort de mine pentru un alt barbat, nu a mers cu acela si acum cand eu mi-am refacut viata, ma vrea inapoi).
Intrebarea era, daca poate sa plece cu copilul in alt oras, fara acordul meu, noi avand custodie comuna.
Va multumesc.
Buna ziua,
De principiu da, poate sa-si stabileasca domiciliul oriunde in Romania fara acordul dumneavostra.
2. Va trebui sa vedeti in sentinta de divort unde are stabilit domiciliul minorul, la o adresa sau la mana?
Daca este la o adresa (si ma indoiesc) atunci mama trebuie sa solicite prin instanta stabilirea domiciliului minorului la alta adresa. (Va repet, ma indoiesc ca in sentinta este trecuta adresa ci, mai de graba este stipulat la domiciliul mamei).
Daca este asa cum banuiesc, domiciliul minorului la domiciliul mamei, doamna poate sa plece oriunde in Romania fara acordul dumneavostra.
În alt oraș are voie să plece, orice persoană are dreptul să își stabilească domiciliul acolo unde dorește.Iar minorii, conform legii, au domiciliul la acela dintre părnți la care locuiesc în mod statornic.Programul dvs. de vizită și menținerea relațiilor personale cu minorul nu vor fi afectate, pentru că există o hot. judecătorească în acest sens.Deci va trebui să fie respectat programul, în caz contrar, dvs. vă veți puta sesiza .
dumneaei se poate muta in alt oras fara acordul dumneavoastra, insa problema va fi copilul. Desi custodia e comuna, in cazul in care unul din parinti isi schimba domiciliul in alt oras sau tara, conditiile de custodie comuna asa cum au fost fixate initial, se schimba si va trebui facut un nou plan de custodie comuna. Acest lucru il puteti face prin apelul la un mediator ori prin instanta de judecata. La mediator puteti gasi o solutie amiabila intr-un timp scurt. In instanta procesul va dura ceva timp. In toate cazurile regula custodiei comune va trebui respectata, chiar daca parintii sunt in orase diferite. Desi va pleca in alt oras, veti avea dreptul sa cereti copilul un weekend, in vacante, insa e drept ca nu il veti mai vedea zilnic ori saptamanal, si legaturile cu el se diminueaza ca timp si valoare. Trebuie discutat cu fosta sotie si vazut daca e loc de o intelegere. Desi depinde de caz, exista posibilitatea (the best alternative) sa o determinati sa ramana in acelasi oras, spre binele si interesul copilului, si intr-o oarecare masura si al ei.
Instantele par sa considere ca trebuie respectat domiciliul din hotararea judecatoreasca si in caz de schimbare este necesar alt proces.
Aceasta pare sa fie orientarea jurisprudentiala a instantelor in acest moment.
Probabil ca avocatii vor reusi sa schimbe aceasta orientare jurisprudentiala dar va mai dura.