avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasirea tarii cu minorul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasirea tarii cu minorul

Buna.Recent am terminat procesul de divort, care a fost unul lung si anevoios.Cu fostul sot nu am ramas in relatii de prietenie si mereu incearca sa imi puna piedici in cresterea copilului nostru in varsta de 2 ani.M-am decis sa ma recasatoresc si sa parasesc tara impreuna cu fiul meu si viitorul sot. Desigur fostul sot nu vrea sa imi semneze pt copil. Nici programul de vizitare cerut de el, cu care am fost de acord doar ca sa terminam procesul mai repede, nu il respecta. Acum vrea sa isi ceara un program mai scurt , si desigur sa vina tot asa haotic,mai exact cand "poate" si el.Copilul are sindrom hiperchinetic si este sub tratament cu doza maxima. Cat timp este la mine pare sa inceapa sa isi revina. Cand il aduc de la ei 2 zile este agitat si mai incapatanat ca niciodata.Parerea medicului psihiatru este ca in weekend-ul in care se afla la ei, copilul nu isi primeste tratamentul. Dar asta nu avem cum sa aflam. Cum pot face sa plec din tara cu copilul meu fara acordul tatalui acestuia. Mentionez ca am sentinta definitiva si irevocabila, copilul mi-a fost incredintat spre crestere si el este obligat la pensie alimentara lunara si are program de vizitare la domiciliul lui.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Dorisanna , utilizator 21:41, 22 Octombrie 2012
Ce scrie pe sentinta instantei?
Daca minorul are doar domiciliul la Dvs. si autoritatea parinteasca este comuna(art.397 CC), trebuie sa obtineti acordul fostului sot pentru a putea parasi tara. Daca dansul se opune, trebuie sa obtineti prin instanta suplinirea semnaturii.
Daca aveti autoritate parinteasca unica(art.398CC), puteti pleca linistita cu minorul, trebuie doar sa-i dati noua adresa , pentru a-si putea exercita dreptul la relatii cu minorul.
Copilul are adresa la mine. Si nu vine sa isi viziteze fiul acum ca sta la 5 minute distanta de el, ma indoiesc serios ca are sa vina in Londra. Adresa o sa fie una de chirie si o va plati mama mea inainte sa ajung.Cum se procedeaza in instanta sa suplinesc semnatura lui? Ce am nevoie pt asta?Si este custodie comuna pt ca asa prevede legea din cate am inteles in cazul in care celalalt parinte decat cel la care are copilul domiciliul nu a impiedicat in nici un fel dezvoltarea acestuia.
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2012
Dorisanna, utilizator
va trebui sa-i cereti procura pentru a putea lua copilul cu dumneavoastra.
Daca refuza, trebuie sa deschideti un nou proces, pentru suplinirea semnaturii. Pentru a obtine o sentinta in acest sens, trebuie sa dovediti ca tatal minorului refuza semnarea procurii notariale si ca interesul superior al copilului este sa plece cu mama in strainatate.
Trebuie sa dovediti refuzul tatalui daca se opune, de aceea trebuie sa obtineti refuzul sau in scris.
am inteles. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie minor dupa noul cod isabel05 isabel05 buna seara, va rog din suflet sa imi spuneti ce sanse am sa obtin custodia copilului meu, mai exact vreau sa ies din tara cu copilul fara acordul tatalui pt ... (vezi toată discuția)
Copil rezultat din concubinaj felix26032 felix26032 buna seara,sunt o mamica de baietel in varsta de 3 ani jumatate rezultat dintr-o relatie de concubinaj,copilul a fost recunoscut de tata si am niste ... (vezi toată discuția)
Proces tutela comuna si domiciliu impotriva dorintei copilului radu67 radu67 Buna ziua, Situatie de fapt: -Sotia divortata si recasatorita(are un copil de aproape 12 ani la care are tutela exclusiva) -Actualul sot si-a gasit un loc ... (vezi toată discuția)