avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Defaimare profesionala?
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Defaimare profesionala?

Buna ziua,
sunt profesor in invatamantul primar la un liceu si de curand am primit o amenintare din partea unei mamici a unei eleve de 6 ani, amenintarea fiind ca are o soacra foarte influenta in oras si care daca mai aude ceva rau de nepoata ei, imi poate face mult rau pe plan profesional. Ceva rau insemnand ca le aduceam la cunostinta parintilor si bunicii respective faptele mai putin bune ale fetei petrecute in timpul scolii. Recent bunica mi-a facut o reclamatie cred eu defaimatoare la inspectoratul scolar, iar tatal fetei a depus la scoala o cerere de transfer a copilului la o alta clasa , mentionand ca motive aceleasi aspecte ca si bunica in reclamatie.Acestea costau in acuzatii precum ca eu am un comportament nepotrivit, neadecvat pentru un cadru didactic, fiind ca pedepsesc corporal elevii, ii umilesc si instig si pe alti elevi sa-i umileasca pe cei care gresesc, ii dau afara de la ore si-i tin pe hol, le dau teme pentru acasa (lucru interzis la clasa pregatitoare), nu le ofer explicatii pe limba lor si atunci cand ei nu inteleg ceva eu ii ironizez in loc sa le explic, amenint parintii ca nu ma voi mai ocupa de copil in cazul in care indraznesc sa imi faca observatii pentru aceste fapte ..ale mele ... si nu in ultimul rand, nu dau pauze copiilor, interzicandu-le astfel un drept esential, lipsindu-i astfel si de ocazia de a socializa. Personal consider defaimatoare aceste acuzatii, nu sunt adevarate, am de partea mea parintii ceilalti care pot confirma ca aceste lucruri nu se intampla in clasa mea, dar pana una, alta, scoala va cerceta incapand de saptamana viitoare, inspectoratul la fel probabil, eu sunt supusa unei perioade destul de stresante din aceasta pricina, fapt care nu-mi prieste deloc fiind insarcinata si avand si un ulcer pe stres, plus ca imaginea mea in localitate , in liceul unde lucrez (unul destul de important), in randul parintilor ..etc are de suferit. Am vreo sansa sa ma apar prin vreo forma legala in instanta impotriva acestor acuzatii? ...Si asta sa o fac daca se poate dupa ce se cerceteaza si se finalizeaza ancheta demarata sau nu influenteaza cu nimic si o pot face in timpul cercetarilor de la nivelul scolii? Cum ma sfatuiti sa procedez pentru a ma apara si a-mi curata reputatia? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 21:35, 12 Februarie 2014
incercati cu o plangere penala pentru calomnie si amenintare. in monitorul oficial 350/ 13 iunie 2013 a aparut o decizie in sensul reintroducerii calomniei in codul penal. in cel mai rau caz, asteptati pana in 14 febr data intrarii in vigoare a noului cod penal, unde cu siguranta apare calomnia ca si infractiune. bafta.
Este bine sa se finalizeze ancheta administrativa/disciplinara de la nivelul scolii, inspectoratului; incercati sa va aparati cat se poate de bine in aceste anchete cu declaratii de la alti parinti, foile de evaluare, etc; este bine ca aceste anchete sa va "scoata" nevinovata si, de abia ulterior, sa incercati sa depuneti si o plangere penala pentru calomnie, insulta, in termenul legal prevazut de lege.
Actionati dupa finalizarea anchetei. In comisia de disciplina aveti dreptul de a fi asistata de avocat. Sper ca si liderul de sindicat va sustine.
Dupa cum am fost informata, liderul de sindicat va fi prezent la aceasta "audiere" pentru a-mi apara si dansul interesele.Sper sa conteze.
Insist si pentru avocat. Este imposibil sa nu gasiti pe cineva care sa va ajute cu bani mai putini. Este important raportul comisiei de disciplina.

Alte discuții în legătură

Comisie abateri disciplinare minanika minanika Buna ziua, Sunt cadru didactic si in institutia in care functionez, un invatator a intrat in conflict cu majoritatea parintilor din clasa, prin urmare ... (vezi toată discuția)
Amenintari si injurii obscene prin telefon myky.myky27 myky.myky27 Buna seara. As dori sa ma ajutati cu un sfat. Am fost acuzat pe nedrept ca am adresat injurii obscene si amenintari prin telefon unei doamne. Ea a depus ... (vezi toată discuția)
Prezentare în fata comisiei de disciplină a profesorului căzut în dizgrație la părintii elevilor victor1906 victor1906 Buna seara. Sunt profesor de matematica la colegiu, și în urmă ședinței de consiliu de administratie sa luat hotărârea să mă prezint în fata ... (vezi toată discuția)