avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Parinti in intretinere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Parinti in intretinere

Buna ziua,

Sunt angajat la o companie in judetul Timis si doresc sa-i iau in intretinere pe parintii mei, respectivi coasigurati, dar acestia au domiciliul intr-un alt judet. Mentionez ca domiciliul pe cartea me ade identitate este la aceeasi adresa cu a lor.
In acest caz ii pot lua in intretinere, respectiv ca si coasigurati?


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 10 Ianuarie 2014
Da, puteti sa va declarati parintii ca persoane aflate in intretinerea dvs. si coasigurati la sanatate daca nu au deloc venituri. Domiciliul nu conteaza.
In primul rand trebuie sa va adresati angajatorului cu solicitarea de a fi trecuti parintii ca persoane in intretinerea dvs. si coasigurati. Angajatorul va va spune ce documente sa aduceti.
Veti beneficia de deducere personala mai mare (impozit mai mic), iar parintii vor fi astfel asigurati in sistemul de sanatate, fara a se plati nimic in plus. De cate ori vor avea nevoie de servicii medicale, veti solicita angajatorului adeverinta de asigurat pe numele dvs., dar in care vor fi mentionati si parintii ca persoane coasigurate.
Atentie, o persoana aflata in intretinerea unui salariat poate avea venituri pana la 250 lei, iar o persoana coasigurata trebuie sa fie declarata in intretinerea unui salariat si sa nu aiba deloc venituri.


Ordinul 617/2007
ART. 20
(1) Dovada calitãţii de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã printr-un document justificativ - adeverinţã, eliberat de CAS, potrivit fiecãrei categorii de persoane, pe baza urmãtoarelor documente:
.....
d) pentru soţul, soţia şi pãrinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care sã ateste relaţia de rudenie sau cãsãtoria cu persoana asiguratã, declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declarã cã are în întreţinere persoana respectivã; .....


Legea nr. 571/2003 - Codul fiscal:
ART. 56
(1) Persoanele fizice prevãzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formã de deducere personalã, acordatã pentru fiecare lunã a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se aflã funcţia de bazã.
(2) Deducerea personalã se acordã pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pânã la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoanã în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au douã persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizeazã venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.001 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţã de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizeazã venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordã deducerea personalã*).
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia pânã la gradul al doilea inclusiv, ale cãrei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depãşesc 250 lei lunar.
(4) În cazul în care o persoanã este întreţinutã de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personalã se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între pãrţi.
(5) Copiii minori, în vârstã de pânã la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului sunt consideraţi întreţinuţi.
(6) Suma reprezentând deducerea personalã se acordã pentru persoanele aflate în întreţinerea contribuabilului, pentru acea perioadã impozabilã din anul fiscal în care acestea au fost întreţinute. Perioada se rotunjeşte la luni întregi în favoarea contribuabilului.
(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere:
a) persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţã de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 mp în zonele montane;
b) persoanele fizice care obţin venituri din cultivarea şi din valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor în sere, în solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat, din cultivarea şi din valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, precum şi din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole, indiferent de suprafaţã.
(8) Deducerea personalã determinatã potrivit prezentului articol nu se acordã personalului trimis în misiune permanentã în strãinãtate, potrivit legii.


HG. nr.44/2004 - Normele de aplicare a Codului fiscal:
90. Pentru ca o persoană să fie în întreţinere, aceasta trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- existenţa unor raporturi juridice între contribuabil şi persoana aflată în întreţinere;
- persoana fizică întreţinută să aibă venituri impozabile şi neimpozabile mai mici sau egale cu 250 lei lunar.
Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.
Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Pentru calitatea de coasigurat nu conteaza domiciliul , ci calitatea de parinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coasigurat gabon gabon Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Sunt director economic la o societate, am timp partial de lucru de 4 ore. Sotul meu si-a dat ... (vezi toată discuția)
Luare persoana in intretinere pentru deducere la salariu nicoleta-luiza nicoleta-luiza Am o angajata a carei mama locuieste la tara si ar vrea sa fie trecuta la ea in intretinere pentru deducere la salariu. Mama doamnei are pamant la tara in ... (vezi toată discuția)
Coasigurare si intretinere persoane anddyyy anddyyy Buna ziua, am 19 ani, sunt angajat de cateva luni prin intermediul unei firme de resurse umane, parintii mei nu lucreaza, nu sunt nici pensionari si as dori sa ... (vezi toată discuția)