avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii coasigurat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

coasigurat

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Sunt director economic la o societate, am timp partial de lucru de 4 ore. Sotul meu si-a dat demisia acum un an si jumatate pentru ca nu mai incasase salariul de 4 luni. Voiam sa stiu daca il pot trece coasigurat daca am timp partial de munca. In acelasi timp il pot trece la persoane in intretinere alaturi de copii pentru diminuarea impozitului?
La dosarul coasiguratului mai trebuie adeverinta de venit de la fisc sau e suficienta declaratia pe propria raspundere ca nu are venit ? Daca declaratiile sunt cu data de 01.09.2010 iar in declaratiile depuse la sanatate apare coasigurat cu luna septembrie incepand cu ce data are dreptul la asistenta medicala gratuita?
Multumesc pentru rabdare si pentru un eventual raspuns!
Cel mai recent răspuns: ContSters145137 , utilizator 21:56, 19 Octombrie 2010
Codul fiscal:
ART. 56

Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv, astfel:

- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;

- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;

- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;

- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;

- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.

(4) În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi.

(5) Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului sunt consideraţi întreţinuţi.

(6) Suma reprezentând deducerea personală se acordă pentru persoanele aflate în întreţinerea contribuabilului, pentru acea perioadă impozabilă din anul fiscal în care acestea au fost întreţinute. Perioada se rotunjeşte la luni întregi în favoarea contribuabilului.

(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere:

a) persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţă de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 mp în zonele montane;

b) persoanele fizice care obţin venituri din cultivarea şi din valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor în sere, în solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat, din cultivarea şi din valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, precum şi din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole, indiferent de suprafaţă.

(8) Deducerea personală determinată potrivit prezentului articol nu se acordă personalului trimis în misiune permanentă în străinătate, potrivit legii.


In alta ordine de idei daca dumneavoastra declarati pe prorpia raspundere ca functia dumneavoastra de baza este aici unde aveti 4 ore, atunci puteti sa luati in intretinere sotul si copilul.
Ultima modificare: Luni, 18 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator
Si eu as fi interesata sa aflu in ce conditii o persoana poate fi coasigurata la sotul salariat,ea neavand nici un venit.
Multumesc
Simona banuiesc ca ai intrebat de coasigurat la sanatate

Baza legala:
ATEGORII DE ASIGURAŢI

şi DOCUMENTELE JUSTIFICATIVE privind dobândirea calităţii de asigurat în conformitate cu prevederile Legii 95/2006, actualizat la 20.09.2009
Soţul, soţia şi părinţii aflaţi în îngrijirea unei persoane asigurate

+ Act de identitate
+ Copie certificat de căsătorie (pentru soţ, soţie) sau certificat de naştere (pentru părinţi)
+ Documentul care atestă calitatea de asigurat a persoanei în întreţinerea căruia se află persoana
+ Declaraţie pe proprie răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă
+ Declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parinti in intretinere HRBP HRBP Buna ziua, Sunt angajat la o companie in judetul Timis si doresc sa-i iau in intretinere pe parintii mei, respectivi coasigurati, dar acestia au domiciliul ... (vezi toată discuția)
Deducere suplimentara pentru copil major fara loc de munca (30 de ani) dijmarescu dijmarescu Buna ziua, In cazul in care un salariat declara ca fiul sau in varsta de 30 de ani nu are loc de munca si aduce adeverinta de la Administratia fiscala din ... (vezi toată discuția)
Coasigurat ContSters269846 ContSters269846 buna seara sotul este angajat la RNPde la inceput am putut sa acot adeverinta de coasigurat iar acum mi se cere adeverinta de venit de la primarie daca am mai ... (vezi toată discuția)