buna seara sotul este angajat la RNPde la inceput am putut sa acot adeverinta de coasigurat iar acum mi se cere adeverinta de venit de la primarie daca am mai mult de un ha de teren nu pot fi coasigurat de ce oare unde e greseala sau sau schimbat legile ...multumesc
Va dau prevederile legale sa va lamuriti mai bine:
Ordinul 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei ART. 20
(1) Dovada calitãţii de asigurat în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã printr-un document justificativ - adeverinţã, eliberat de CAS, potrivit fiecãrei categorii de persoane, pe baza urmãtoarelor documente:
a) pentru copiii în vârstã de pânã la 18 ani, cu act de identitate sau certificat de naştere, dupã caz;
b) pentru tinerii cu vârsta cuprinsã între 18 şi 26 de ani: act de identitate, declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri din muncã, un document din care sã rezulte cã au calitatea de elev sau student;
c) pentru tinerii cu vârsta de pânã la 26 de ani, care provin din sistemul de protecţie a copilului: act de identitate, document care sã ateste cã au fost incluşi într-un sistem de protecţie a copilului, declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri din muncã, un document eliberat de primãria din localitatea de domiciliu prin care sã ateste cã nu beneficiazã de ajutor social;
d) pentru soţul, soţia şi pãrinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate: act de identitate, documente care sã ateste relaţia de rudenie sau cãsãtoria cu persoana asiguratã, declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã nu realizeazã venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria rãspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declarã cã are în întreţinere persoana respectivã;....
Deci, ca sa fiti coasigurat trebuie sa fiti declarata ca persoana in intretinerea sotului, la locul sau de munca. Aici se aplica prevederile Codului fiscal
Codul fiscal: ART. 56
(1) Persoanele fizice prevãzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formã de deducere personalã, acordatã pentru fiecare lunã a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se aflã funcţia de bazã.
(2) Deducerea personalã se acordã pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pânã la 10.000.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoanã în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au douã persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizeazã venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1001 lei şi 3000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţã de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizeazã venituri brute lunare din salarii de peste 3000 lei nu se acordã deducerea personalã*).
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia pânã la gradul al doilea inclusiv, ale cãrei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depãşesc 250 lei lunar.
(4) În cazul în care o persoanã este întreţinutã de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personalã se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între pãrţi.
(5) Copiii minori, în vârstã de pânã la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului sunt consideraţi întreţinuţi.
(6) Suma reprezentând deducerea personalã se acordã pentru persoanele aflate în întreţinerea contribuabilului, pentru acea perioadã impozabilã din anul fiscal în care acestea au fost întreţinute. Perioada se rotunjeşte la luni întregi în favoarea contribuabilului.
(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere:
a) persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţã de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 mp în zonele montane;
b) persoanele fizice care obţin venituri din cultivarea şi din valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor în sere, în solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat, din cultivarea şi din valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, precum şi din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole, indiferent de suprafaţã.
(8) Deducerea personalã determinatã potrivit prezentului articol nu se acordã personalului trimis în misiune permanentã în strãinãtate, potrivit legii.
Coasigurat
gabon
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Sunt director economic la o societate, am timp partial de lucru de 4 ore. Sotul meu si-a dat ... (vezi toată discuția)
Parinti in intretinere
HRBP
Buna ziua,
Sunt angajat la o companie in judetul Timis si doresc sa-i iau in intretinere pe parintii mei, respectivi coasigurati, dar acestia au domiciliul ... (vezi toată discuția)